Sute de clujeni, în aşteptarea banilor pentru terenurile expropriate la aeroport

Sute de clujeni, în aşteptarea banilor pentru terenurile expropriate la aeroport
Aproximativ 1.000 de clujeni aşteaptă banii care li se cuvin în urma exproprierilor pentru realizarea pistei de aterizare-decolare de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Doru Chicinaş, unul dintre clujenii care ar trebui să fie despăgubiţi pentru terenurile necesare extinderii aeroportului clujean, se arată dezamăgit de faptul că banii ce i se cuvin întârzie să vină. Chicinaş are un hectar şi jumătate de teren care intră în zona de siguranţă a noii piste, şi se plânge că sumele de bani care urmau să asigure despăgubirile au fost alocate, prin acte adiţionale, firmelor care lucrează la aeroport.

Evaluarea pentru expropriere a fost făcută de societatea Geo Earth, firma fiind contractată de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj în urma unei licitaţii care a avut loc în martie 2010. În total, CJ Cluj, în subordinea căruia se află Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, trebuie să plătească pentru exproprierea a 190 de hectare de teren. În urma evaluării, firma Geo Earth a stabilit un preţ de cel puţin 60 euro/mp pentru terenurile construibile rezidenţiale, 24 euro/mp pentru terenurile intravilane construibile agroindustriale, 18 euro/mp pentru terenurile intravilane arabile şi 12 euro/mp pentru terenurile extravilane arabile. Aceste preţuri au fost fixate pentru terenurile ce vor fi alocate aeroportului în perimetrul municipiului Cluj-Napoca. În cazul celor de pe domeniul comunei Apahida, preţurile sunt ceva mai mici.

"Până acum au primit despăgubiri doar 13 oameni. Toţi banii care trebuiau să ajungă anul acesta la proprietari au ajuns la firmele care lucrează la pistă. Între cei care aşteaptă să fie despăgubiţi sunt oameni în vârstă, vor să vadă şi ei un leuţ de acolo", a spus Doru Chicinaş.

Conform Legii 255/2010, art.21, "În termen de cel mult 90 de zile de la data emiterii hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirilor, expropriatorul efectuează, prin transfer bancar sau numerar, plata despăgubirilor către titularii drepturilor de proprietate asupra imobilelor expropriate sau consemnarea acestora, potrivit prevederilor prezentei legi". Prin urmare, plata despăgubirilor este condiţionată de emiterea unei hotărâri de consiliu judeţean prin care să se stabilească sumele ce urmează a fi date persoanelor expropriate.

Prin HCJ 103 din 28 mai 2012 pentru modificarea HCJ nr. 103/2011 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca-Pista de decolare - aterizare 3500 m", se stabileşte cuantumul despăgubirilor pentru etapa I a lucrărilor la suma totală de 7.618.765 lei, pe anexă fiind identificate 50 de parcele şi sute de proprietari. Însă, CJ nu dispune de banii necesari pentru plata terenurilor expropriate. "Deocamdată nu avem bani pentru exproprieri. Trebuie să găsim resurse pe bugetul de anul acesta. Dacă ar fi să plătim exproprierile ar fi însemnat să nu mai avem bani pentru lucrările la pistă", a spus, de curând, Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

În cadrul aceleaşi conferinţe, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, a arătat că a semnat un act adiţional pentru prelungirea lucrărilor de finalizare a pistei până în momentul în care se vor găsi soluţii pentru exproprieri şi de asemenea, până în momentul în care se vor găsi soluţii tehnice pentru consolidarea amplasamentului pe care se lucrează. ZIUA de CLUJ a arătat că proiectul noii piste de aterizare-decolare riscă să intre în blocaj pentru etapele care urmează. De mai multe luni, proiectantul solicită suplimentări de fonduri, invocând probleme cu pânza freatică, pe care le-ar fi identificat proiectantul. Noul preşedinte al CJ, Horia Uioreanu a declarat că nu a semnat nici un act adiţional la contractul privind lucrările la pista de 2.100 de metri a aeroportului, respectiv etapa I a lucrărilor.

Conform contractului pentru construirea noii piste de aterizare-decolare, de 2.100 de metri, lucrările au început în septembrie 2011 şi urmau să se finalizeze în maxim şase luni.

 

 

Comenteaza