Maghiarii de la Vegyepszer ţin cu dinţii de centură

Maghiarii de la Vegyepszer ţin cu dinţii de centură
Teoretic, firma Keller este noul constructor responsabil de finalizarea lucrărilor de la centura Vâlcele – Apahida. Acest lucru nu înseamnă însă că Nemzetkozi Vegyepszer e dispusă să plece.

Toţi reprezentanţii firmelor implicate în proiectul centurii Vâlcele-Apahida au fost prezenţi ieri la întâlnirea cu conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP). În ciuda deciziei finale la care a ajuns DRDP, de a preda lucrările în sarcina firmei Keller Geotehnica, disputa cu firma maghiară Vegyepszer a continuat. Directorul DRDP, Eugen Cecan, a spus că nimic nu se mai poate schimba acum şi că, indiferent de reacţia firmei maghiare, oficial, constructorul de la centura Vâlcele - Apahida este firma Keller. Pe tot parcursul întâlnirii, Vegyepszer a pretins sume pe care le-ar avea de recuperat.

Cearta cu reprezentanţii firmei Vegyepszer - cea care a abandonat şantierul de pe centura Vâlcele - Apahida - a avut loc şi ieri. Conducerea DRDP i-a convocat ieri la o ultimă întâlnire pe toţi reprezentanţii firmelor care au fost implicate în această lucrare, cu scopul de a preda oficial amplasamentul din zona km 4,6 firmei Keller Geotehnica.

„Indiferent care va fi reacţia reprezentanţilor firmei Vegyepszer, noi astăzi trasferăm oficial amplasamentul lucrării în sarcina firmei Keller. De altfel, modul în care procedăm noi este absolut normal şi legal, dat fiind faptul că firma Keller este succesorul de drept al Vegyepszer, atâta timp cât aceasta din urmă nu a fost în măsură să-şi ducă a bun sfârşit angajemntul", a spus Eugen Cecan. Chiar dacă ziariştilor nu li s-a permis să asiste la întâlnirea de conciliere, discuţiile contradictorii dintre conducerea DRDP şi firma Vegyepszer au răzbit până afară. În permanenţă, firma maghiară a invocat faptul că mai are de recuperat bani de la DRDP. Mai mult, Vegyepszer a solicitat că are dreptul să-i intre în conturi o bună parte din banii pe care ar trebui să-i încaseze Keller.

„Orice mai avem de reglat cu Vegyepszer se poate face în afara acestui proiect. În acest moment noi ne-am achitat toate creanţele, am plătit cesiunile, prin urmare nu ne rămâne decât să mergem mai departe cu lucrarea care ne crează probleme", a spus Cecan. Din punct de vedere juridic, DRDP Cluj are acordul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. „Noi respectăm contractul iniţial, mergem cu aceleaşi valori contractuale stabilite iniţial, deci nu rămâne decât ca firma Keller să-şi facă treaba", a spus Cecan. Într-adevăr, firma Keller şi-a adus deja o parte din utilaje pe şantier, fără însă ca Vegyepszer să şi le ridice pe ale sale. „Vegyepszer are la dispoziţie 21 de zile să-şi mute utilajele.

Dacă nu o va face, noi vom avea dreptul să le percepem chirie pentru ele. În cazul în care se va impune, le putem muta pe cheltuiala noastră, urmând să ne recuperăm banii de la Vegyepszer", a spus Cecan. Conform contractului semnat cu firma Keller, lucrările de consolidare la versantul alunecos se vor finaliza până la finele lunii decembrie. Cel târziu până în primăvara anului viitor va fi turnat şi asfaltul pe cei trei km din centură care au rămas nefinalizaţi. Pentru aceste lucrări DRDP ar urma să-i plătească firmei Keller peste 76.000.000 de lei.

 

Comenteaza