10.000 de clujeni aşteptaţi sâmbătă la inaugurarea noii piste a aeroportului

10.000 de clujeni aşteptaţi sâmbătă la inaugurarea noii piste a aeroportului
10.000 de persoane sunt aşteptate la inaugurarea noii piste a aeroportului din Cluj, sâmbătă.

Noua pistă de decolare-aterizare a aeroportului va fi dată în folosinţă sâmbătă la ora 15.30, dar până atunci sunt programate un miting aviatic şi mai multe demonstraţii aeriene, la aeroport.

Mitingul aerian de la Cluj e programat la ora 13 iar în cadrul acestuia sunt programate şi două zboruri inaugurale.

Datorită numărului mare al acestora, Horea Uioreanu face un apel către toţi cetăţenii să vină la Aeroport cu cel puţin o oră mai devreme pentru a evita aglomeraţia şi ambuteiajele. În acest context, pentru a-i ajuta pe cei care vor dori să vină la miting cu maşina, CJ Cluj va pune la dispoziţia acestora aproximativ 2.000 de locuri de parcare - la Centru Agro Transilvania, Vamă, Alcom, RADJ Cluj, respectiv la societăţile comerciale din vecinătatea aeroportului.

Ideea noii piste e veche: încă din anul 1992, pe când aeroportul funcţiona sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Între timp aerogara a fost modernizată şi extinsă în 2011, pista a fost extinsă de la 1.850 metri la 2.100 metri în 2005 şi 2006, iar în 2007 au început lucrările de construire la cele două noi terminale de pasageri, inaugurate în 2008 şi respectiv 2009.

Lucrările de construire la noua pistă au demarat în noiembrie 2011 şi sunt realizate de asocierea SCC Napoca SA - ICCO Systems SRL - Geo Arc SRL.

Contractul iniţial a avut o valoare de 137,8 milioane de lei,dar cele finale se ridică la peste 166,4 milioane. "Costurile suplimentare la valoarea iniţială de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnice apărute pe parcursul derulării lucrărilor, fiind necesare o serie de consolidări la stratul de fundare al pistei, lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial", explică reprezentanţii aeroportului.

Având în vedere importanţa obiectivului de investiţii pentru judeţ şi pentru dezvoltarea aeroportului, a fost necesară realizarea exproprierilor pentru terenurile necesare construcţiei pistei şi instalării echipamentelor de radionavigaţie. Astfel, valoarea aferentă exproprierilor care s-a virat până la această dată în contul special deschis în acest sens este de 23,3 milioane de lei iar alte 1,5 milioane vor fi virate către o societate comercială cu profil agricol.

Comenteaza