1.500 de trotinete electrice, ridicate de pe domeniul public din Cluj-Napoca

1.500 de trotinete electrice, ridicate de pe domeniul public din Cluj-Napoca

Aproape 1500 de trotinete electrice au fost ridicate de autorități pentru parcare neregulamentară, în prima jumătate a anului.

Din neștiință sau pur și simplu din ignoranță, mulți utilizatori de trotinete electrice din oraș își lasă vehiculele pe unde apucă sau le aruncă în Someș și, mai rău, circulă cu ele pe trotuare și alte locuri nepermise, producând accidente.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, precizează că numărul trotinetelor parcate neregulamentar ridicate de autorități s-a dublat față de aceeași perioadă a anlui trecut. „În intervalul ianuarie – 15.07 (anul acesta – n.red) au fost ridicate 1459 trotinete electrice care au fost parcate în locuri necorespunzătoare, dublu față de numărul de trotinete ridicate în aceeași perioadă a anului trecut”, a spus Dan Tarcea, pentru ZIUA de CLUJ.

Regulamentul, „o necunoscută”

Regulamentul de utilizare a acestor mijloace de transport există de peste trei ani, dar se pare că pentru mulți continuă să rămână o necunoscută.

În 2020, când au apărut aceste trotinete, s-a creat un adevărat haos în oraș în ce privește utilizarea și staționarea, respectiv parcarea lor, atât în rândul pietonilor, cât și în rândul șoferilor.

Astfel că, la scurt timp, municipalitatea clujeană a elaborat un proiect de Regulament prin care se stabilesc condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora, în limitele competențelor și atribuțiilor autorității publice locale, pentru ca circulația în municipiu să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toate categoriile de participanți la trafic.

Prin acest regulament care s-a aflat în dezbatere publică o bună bucată de vreme, se stabilesc, inclusiv, o serie de obligații în sarcina operatorilor de flote de trotinete electrice cu privire la asigurarea unor cerințe de calitate și siguranță în activitatea desfășurată, relația cu autoritatea publică locală și condițiile financiare. Acest regulament elaborat de municipalitate este în concordanță cu dispozițiile similare stabilite de către autoritățile publice din alte mari orașe europene.


Reamintim că municipalitatea clujeană, prin R.A.D.P Cluj-Napoca ridică și va continua să ridice trotinetele amplasate neregulamentar, conform regulamentului aprobat în ședința de Consiliu local din data de 3 noiembrie 2020.


Potrivit acestui regulament, este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice în următoarele locații: pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m; în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25m înainte și după stație; pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor; în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spațiile verzi; în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25m înainte și după trecerea de pietoni; în intersecții și la mai puțin de 10m de intersecții; în zona acceselor auto și pietonale; pe șantierele în lucru de pe domeniul public și pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

Comenteaza