Video 220.000 euro pentru ideile tinerilor din Cluj: de la platformă de co-living pentru studenți, la design interior realizat din plastic reciclat
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 09:53
- Administraţie
- Ascultă știrea

Programul FIX Cluj a ajuns la cea de-a treia ediție și continuă să susțină inițiativele tinerilor din Cluj-Napoca care își doresc să aducă un impact pozitiv în societate. Destinat tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în oraș, programul oferă sprijin concret pentru dezvoltarea startup-urilor cu impact social, prin finanțare, mentorat și acces la resurse reale de învățare.
FIX Cluj este organizat de Asociația Cluster de Educație C-EDU, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, al Fondation Botnar (prin inițiativa Our Cluj) și al sponsorilor locali implicați activ în ecosistemul de inovare: AROBS, BCR, Bosch România, NTT Data România, Vitrina Advertising și Numa Film.
Ediția 2024–2025 a început cu o etapă de ideație desfășurată pe platforma digitală Code of Talent, oferind un cadru incluziv pentru dezvoltarea de soluții. 29 de echipe au fost selectate și au primit câte 3.000 de euro pentru a-și valida ideile și a dezvolta un produs minim viabil (MVP). În luna noiembrie 2024, în urma unui Demo Day, 10 echipe finaliste au intrat în etapa de incubare, desfășurată între decembrie și martie.
Cele 10 echipe finaliste din această ediție sunt.
VolunteerNow – platformă digitală pentru facilitarea activităților de voluntariat în rândul tinerilor;
Forma/Azurino – incubator creativ pentru copii, prin activități interdisciplinare;
Sublime Atelier – design interior realizat din plastic reciclat, cu specific local;
ATRUX – asistent digital de siguranță pentru flote de camioane internaționale;
Co-live a little – proiect de regenerare culturală prin reinterpretarea suvenirurilor locale;
NMI Guard – instrument de audit AI pentru companii, în acord cu reglementările europene;
Odaia – platformă locală de co-living pentru studenți;
Rhythm Touch – dispozitiv care transformă sunetele în vibrații tactile pentru persoanele surde;
VirtualSchool – soluție digitală pentru învățare adaptivă și personalizată;
Servicegest – platformă digitală pentru gestionarea relației cu service-urile auto.
Pe baza progresului înregistrat, 4 echipe pot primi finanțări de 35.000 de euro fiecare, în vederea implementării ideilor dezvoltate: Sublime Atelier, Co-live a little, Rhythm Touch, ATRUX.
În cifre, programul FIX Cluj a reunit până în prezent peste 109 echipe participante, cu peste 320 de tineri implicați activ, sprijiniți de o rețea de peste 60 de mentori și 80 de experți.