3,4 milioane de euro pentru dotările care vor permite acreditarea internațională a Bazinului Olimpic din Borhanci

3,4 milioane de euro pentru dotările care vor permite acreditarea internațională a Bazinului Olimpic din Borhanci

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație contractul pentru dotarea bazinului de înot din Borhanci cu echipamente/ produse omologate FINA, necesare organizării de competiții de înot de nivel mondial și pentru acreditarea bazinului de înot de către Federatia internațională de înot WORLD ACVATICS (FINA). Contractul este estimat la peste 17 milioane de lei (peste 3,4 milioane de euro).

„La nivelul Autorității Contractante a fost elaborat PROIECTUL TEHNIC pentru construirea obiectivului ’BAZIN DE ÎNOT ÎN CARTIERUL BORHANCI’ având în vedere obiectivul Autorității Contractante de a folosi bazinul de înot pentru competiții de înot de nivel mondial. Astfel se dorește:- furnizarea și montarea în Bazinul de înot a echipamentelor necesare acreditării bazinului de către Federația internațională de înot WORLD ACVATICS (FINĂ) pentru a fi omologat bazinul de înot potrivit normativelor FINĂ (Federația Internațională de Natație) pentru desfășurarea de competiții naționale și internaționale pentru Swimming (înot), Diving (sărturi), Water polo (polo pe apă) și Artistic swimming (înot sincron); – achiziția și montarea unui SISTEM DE TICKETING și Control acces cu scopul de a facilita pe de-o parte accesul specatorilor la competițiile sportive și pe de altă parte o monitorizare în timp real a fluxului de utilizatori pe zona de agrement care să satisfacă ambele utilizări ale bazinului de înot: cel pt. competiții sportive și cel al utilizarea bazinului de înot de către publicul larg; – achiziția și montarea a două sisteme de eliminare a produșilor secundari de dezinfecție (DBP) la bazinul principal și cel de sărituri, pentru asigurarea unui mediu sigur și sănătos. Aceste sisteme optimizează calitatea apei și aerului, prevenind efectele nocive asupra utilizatorilor și personalului;- achiziția și montarea unui sistem de antrenament vizual pentru înotători pe două culoare ale bazinului principal cu obiectivul de a ajută la îmbunățirea performanței sportivilor prin corectarea tehnicii și optimizarea antrenamentelor, contribuind la dezvoltarea sportului pe plan local”, se arată în caietul de sarcini al achizițiilor. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 29.05.2025. Banii provin din fonduri bugetare.

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor depășește 32%, iar șantierul avansează conform graficului. 

Au fost finalizate elementele esențiale ale fundației și ale structurii de rezistență. Se lucrează la armarea și turnarea planșeului de deasupra parterului. Urmează montarea structurii acoperișului și continuarea compartimentărilor interioare.

Clădirea Bazinului Olimpic din Borhanci va avea o capacitate de 1.000 de spectatori și va găzdui un bazin olimpic de înot, un bazin de sărituri, un bazin destinat inițierii și zone de relaxare cu jacuzzi. Proiectul include vestiare moderne, spații administrative și facilități dedicate publicului. Infrastructura este completată de 141 de locuri de parcare, dintre care unele sunt rezervate pentru persoane cu dizabilități, vehicule electrice și biciclete.

Totodată, în cadrul proiectului sunt în curs de realizare rețelele tehnico-edilitare necesare funcționării întregului HUB din Borhanci, care includ alimentarea cu apă, canalizare menajeră și pluvială, rețele de gaze naturale, energie electrică, telefonie și internet, precum și infrastructura de iluminat stradal și pietonal.

Pentru siguranța utilizatorilor, se implementează două sisteme avansate de eliminare a produșilor secundari de dezinfecție (DBP) la bazinul principal și cel de sărituri. Acestea asigură o calitate superioară a apei și aerului, reducând riscurile pentru sănătate și optimizând costurile operaționale. În plus, proiectul va include un sistem de antrenament vizual pentru înotători, menit să îmbunătățească tehnica și performanța sportivilor.

La bazinul de înot lucrează asocierea firmelor MBS Group SRL, ASA CONS România SRL și POLIART SRL, în baza unui contract semnat în 2022 cu Primăria Cluj-Napoca. Durata totală a investiției este estimată la 38 de luni, din care lucrările de construcție au termen de 24 de luni. Contractul a fost semnat atunci la valoarea de peste peste 117 milioane de lei, fără TVA.

Comenteaza