40 de milioane de lei, relocați de la Nicușor Dan la Boc pentru Parcul Est

40 de milioane de lei, relocați de la Nicușor Dan la Boc pentru Parcul Est

Circa 40,6 milioane lei, rămași neutilizați de Primăria Capitalei în cadrul proiectului construirii de piste pentru bicicliști în centrul Bucureștiului, ar putea fi transferați Primăriei Cluj-Napoca, pentru finanțarea amenajării parcului Est. Măsura este pregătită la nivelul Ministerul Mediului. 

″Se propune ca (...) suma de 40.619 mii lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului București” să fie alocată către primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanțarea parțială a proiectului „Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”. Finanțarea restului de executat din cadrul proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului București” va fi preluată de către Administrația Fondului pentru Mediu și se va realiza din Fondul pentru Mediu″, se arată într-un document al ministerului.

Parcul Est costă 96 milioane de euro

Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp
Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp
Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp
Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp
În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.

Proiectul prevede și amenajarea de facilități sportive: construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente, dar și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.

Potrivit aprecierilor jurului, proiectul „SHIFTING NATURES propune Parcul Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.”

Zona care poarta deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totala de peste 50 de hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

Conceptul de amenajare a fost prezentat public în cadrul unei dezbateri organizată de CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică . Broșura proiectului poate fi vizualizată la https://primariaclujnapoca.ro/.../prezentari-in-cadrul.../''.

 

Comenteaza