6 milioane de lei în plus pentru închiderea gropii Pata Rât

6 milioane de lei în plus pentru închiderea gropii Pata Rât
Aceşti bani sunt necesari pentru neutralizarea unei cantităţi suplimentare de deşeuri depozitate ilegal, de peste 500.000 de metri cubi.

Acest proiect se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Cluj din 21 decembrie 2016. Conducerea CJ arată că în cadrul proiectului cu fonduri europene Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Cluj unul dintre obiective este închiderea celor șase depozite urbane neconforme, inclusiv cel mai mare dintre ele, Pata Rât.

Aici, însă firma care a câştigat licitaţia de închidere a cerut o suplimentare a contractului, pentru că a găsit acea cantitate de deşeuri în plus. "Pe parcursul derulării contractului de lucrări mai sus menționat, antreprenorul a depus un număr de 11 revendicări, în care s-a solicitat extinderea duratei de execuție a contractului și suplimentarea valorii acestuia, datorită cantității de deseuri depozitată suplimentar pe amplasament și în afara acestuia", arată reprezentanţii CJ Cluj.

Aceştia spun că au dus corespondenţă cu mai multe instituţii cum ar fi Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Garda Naţională de Mediu, înainte de a decide ce soluţie să adopte în acest caz.

După 10 luni de demersuri repetate, spun cei din conducerea CJ, au primit şi un răspuns clar din partea Ministerului Mediului. "Decizia privind varianta de modificare a proiectului de închidere a Depozitului Pata Rât revine titularului de proiect, respectiv CJ Cluj. Din punctul de vedere al protecției mediului este necesar să se asigure preluarea în corpul depozitului care va fi acoperit a tuturor deșeurilor existente în zona de depozitare", a răspuns MMAP-ANPM.

Astfel, CJ Cluj a putut stabili soluția ca în cadrul depozitului Pata Rât să fie închisă toată cantitatea de deșeuri aflată atât în interiorul, cât și exteriorul limitei cadastrale a terenului aflat în administrarea CJ Cluj, iar valoarea finală estimată a costurilor suplimentare a fost de 6,03 milioane de lei (fără TVA), conform proiectului elaborat de către antreprenor, avizat de APM Cluj și aprobat de către inginerul care supervizează lucrarea.

„Se aprobă asigurarea resurselor financiare din bugetul judeţului Cluj, în cuantum de 6.032.846,39 lei (fără TVA), reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare necesare pentru închiderea și ecologizarea deșeurilor depozitate pe amplasamentul depozitului de deșeuri Pata Rât", se arată în textul proiectului deciziei forului judeţean clujean.

Conducerea CJ mai susţine că neaprobarea majorării cheltuielilor pentru închiderea depozitului de la Pata Rât ar genera riscul rezilierii contractului de închidere.

De aici o întreagă listă de consecinţe nefaste: necesitatea relicitării închiderii depozitelor de deșeuri din județ - lotul 1, prelungirea termenului de închidere a depozitelor cu minim 8 luni și costuri mai ridicate pentru proiect, la nivelul anului 2017, declanșarea unor incendii pe amplasamentul depozitului Pata Rât cu afectarea sănătății populației și a efectuării zborurilor de pe aeroport, chiar posibilitatea returnării fondurilor europene primite pentru finanțarea SMID.

Comenteaza