68 de milioane de lei, prima estimare pentru sediul academiei de muzică
- Scris de Luminita Silea
- 13 Mar 2011, 23:19
- Administraţie
- Ascultă știrea

Un studiu de fezabilitate comandat de Academia de Muzică "Gheorghe Dima" a estimat la peste 68 de milioane de lei investiţia de realizare a unui nou sediu prin transformarea clădirii de pe strada Bucium fn, unde urma să se amenajeze un spital de urgenţă. Rectorul instituţiei, Adrian Pop, a explicat că, în primă fază, este nevoie de aproximativ 700.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic, dar şi de sprijinul primăriei pentru rezolvarea situaţiei juridice a terenului.
Rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Adrian Pop, a anunţat vineri că a avut o întâlnire cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, căruia i-a cerut sprijin pentru proiectul de amenajare a noului sediu. Pop a menţionat că în luna decembrie instituţia a reuşit să finalizeze un prim studiu de fezabilitate pentru transformarea clădirii de pe Bucium fn, unde urma să se construiască spitalul de urgenţă într-un sediu modern pentru academia şi liceul de muzică din Cluj. "Noi am primit acum doi ani în administrare de la Ministerul Educaţiei construcţia începută pe terenul de la capătul cartierului Mănăştur, zona Colina, unde urma să fie ridicat un spital de urgenţă în anii ‘90.
Academia a realizat deja un studiu de fezabilitate, iar primele schiţe ale noului sediu sunt expuse în secretariatul instituţiei. În sediul din cartierul Mănăştur ar urma să funcţioneze nu doar academia, ci şi liceul de muzică şi un campus studenţesc. Aceasta pentru că atât noi, cât şi liceul de muzică funcţionăm în sedii cu chirie retrocedate cultelor", a lămurit Pop. Acesta a adăugat că studiul de fezabilitate a fost realizat de societatea Proiect Constrex, şeful de proiect fiind arhitectul Ciprian Şimon.
Potrivit acestuia, investiţia este estimată la 15 milioane de euro, cu TVA, adică peste 68 de milioane de lei şi un termen de realizare de trei ani. "Proiectul este gândit în aşa fel încât să înceapă prin amenajarea clădirii principale, pe amprenta acesteia. Mă refer la clădirea care urma să adăpostească spitalul de urgenţă. Noi am făcut studiile necesare de rezistenţă şi structură care să transforme respectiva clădire. Aceasta deoarece ternul aferent de 2,1 hectare este revendicat şi există procese pe rol. Imobilul va mai găzdui o sală de concerte cu 400 de locuri şi o alta mai mică, pentru concerte baroce la orgă", a menţionat Pop.
Potrivit rectorului, în primă fază, instituţia ar avea nevoie de 700.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic. "Acesta ne-ar lua un an de zile, însă ar reprezenta un pas important înspre construcţia noului sediu. Sperăm ca autorităţile clujene să militeze şi pentru sediul nostru nou, pentru că acesta ar putea constitui un pol de atracţie cultural în oraş, pe lângă Centrul Cultural Transilvania", a apreciat Adrian Pop. Conducătorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" a menţionat că a solicitat şi sprijinul Primăriei Cluj-Napoca pentru ca foştii proprietari ce revendică în instanţă terenul de la Colina să fie despăgubiţi. "Primăria se poate implica pentru ca procesele să se încheie şi să ofere alte amplasamente acestora, iar noi să ne putem continua proiectul", a spus Pop.
Primarul Sorin Apostu a declarat că nu este la curent cu solicitarea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", dar a promis că va sprijini instituţia. "Ştiu doar că sunt procese prin care se revendică terenul aferent construcţiei care urma să adăpostească spitalul de urgenţă din zona Colina. Ne vom interesa exact ca să vedem ce e de făcut pentru ca academia să demareze proiectul noului sediu", a subliniat edilul clujean.