Act de caritate: injecție de 8 milioane de lei pentru "pacientul" Drumuri și Poduri Județene Cluj, ca să nu moară

Act de caritate: injecție de 8 milioane de lei pentru "pacientul" Drumuri și Poduri Județene Cluj, ca să nu moară
Călin Platon, explicând cum va rentabiliza DPJ Cluj.

Consiliul Județean (CJ) a acceptat, miercuri, în unanimitate, să salveze societatea Drumuri și Poduri Județene (SDPJ) Cluj, o firmă performantă la colecționat pierderi.

Ședință extraordinară miercuri, la CJ Cluj. Principalul subiect: o injecție de 8 milioane de lei pentru salvarea DPJ Cluj, confruntată cu grave probleme financiare. DPJ a strâns pierderi de peste 14 milioane de lei și era la un pas de colaps. ”Majorarea capitalului social al DPJ cu suma de 8.000.000 lei aprobată prin hotărârea CJ nr. 47 din 23 februarie 2018, se va face prin aport în numerar, prin emisiunea unui număr de 8.000 acțiuni cu o valoare nominală de 1.000 lei fiecare”, prevede hotărârea de miercuri.

Conducerea CJ nu a mai putut aștepta ședința ordinară de vineri, pentru că termenele erau presante, iar banii ar urma să intre chiar joi în conturile societății. Decizia poate fi considerată ca un act caritabil. Au existat destule voci în CJ care au susținut că, dacă nu face față pieței concurențiale, DPJ ar trebui lăsată să dea faliment. Până la urmă s-a ales această soluție, a aportului de capital, probabil ultima mână întinsă societății din subordinea CJ.

”În cursul anului 2017, a scăzut dramatic cifra de afaceri, respectiv veniturile, la mai mult de jumătate din veniturile anului 2015 (de la 62 mil. lei la 30 mil. lei), în condițiile în care cheltuielile au crescut atât la materii prime și materiale, precum și la energie și combustibili, cu valori cuprinse între 10-30%.

În același timp majorarea salariului minim la 1.450 lei a avut un efect major – creșterea cheltuielilor cu manopera și executarea la toate contractele în derulare a lucrărilor, fără să se poată acoperi cheltuielile. De asemenea, cheltuielile fixe, care sunt relativ constante raportat la un nivel al veniturilor de 50% față de capacitate, a dus la înregistrarea de pierderi foarte mari, consecința fiind că în nicio lună din anul 2017 nu s-au putut acoperi cheltuielile realizate.

Pierderea înregistrată la sfârșitul anului 2017 se datorează parțial și faptului că în cursul anului modul de înregistrare al veniturilor pentru lucrările în derulare și nedecontate s-a schimbat, înregistrându-se cheltuielile aferente la momentul realizării acestora, iar veniturile au fost înregistrate numai după acceptarea situațiilor de lucrări”, a arătat conducerea DPJ Cluj.

La solicitarea consilierului județean PSD Vladimir Mătușan, directorul DPJ Cluj, Călin Platon, fost subprefect PNL, a detaliat felul în care și-a propus să ducă societatea spre rentabilizare.

”În urma unui audit care a fost făcut la DPJ, am stabilit o serie de măsuri pentru rentabilizarea societății. Mai întâi, din mers, în cursul ultimei perioade, am redus costurile cu forța de muncă. Din 240 de angajați au mai rămas 190. Auditul conține și o proiecție pe cinci ani, în care am arătat care sunt părțile pozitive privind dotările și bazele de producție, respectiv am căutat să identificăm toate soluțiile pentru a intra pe profit spre sfârșitul perioadei.

Deja absolut pentru toate contractele pe care le avem, cu CJ sau cu terți, am pornit negocieri pentru ajustarea prețurilor. O parte din pierderi au fost cauzate de necorelarea tarifelor cu modificările legislative și a costurilor cu forța de muncă cu inflația. De asemenea, am luat deja unele măsuri de ordin tehnic, privind gestiunea valorilor pe care le avem.

Am hotărât să reducem costurile cu combustibilii, prin dotarea vehiculelor cu GPS și chiar, în unele cazuri, cu sonde electrometrice, ca să avem o imagine clară a costurilor. Am demarat negocieri cu principalii furnizori de materiale și combustibili sau bitumi. Vom face o aprovizionare la nivelul necesităților pe termen scurt, pentru a avea tot timpul un stoc cât mai mic. Așa cum știm, stocul înseamnă cheltuieli.

O altă decizie este legată de prețurile cu care participăm la licitații. Urmează o multitudine de licitații, pentru că sunt diferite forme de finanțare, pe Programul Operațional Regional, Programul Național de Dezvoltare Locală sau din bugete proprii, la multe primării din județ. Vom merge la aceste licitații numai cu prețuri care să acopere costurile, chiar cu riscul să pierdem, nu mai putem merge cu prețuri minime”, a spus Platon.

Ceea ce propune Platon pe termen lung trebuia privit însă cu reținere. În momentul de față este în desfășurare un concurs pentru postul de director al DPJ Cluj, iar câștigătorul ce urmează să semneze contractul de mandat va fi aflat abia la finele lunii mai.

Comenteaza