Activist civic: "au blocat accesul la Canalul Morii și au betonat și mai tare și la o înălțime mai mare zona adiacentă"

Civicii acuză municipalitatea că blochează accesul la Canalul Morii din zona Parcului Farmec din Mărăști. 

"Primarul Emil Boc a indus în eroare opinia publică în vizita sa de lucru de săptămâna asta în zona Parcului Farmec când a spus că eliberarea spațiului public de garaje conduce în mod automat la crearea de spații verzi.
Ce nu vedeți în pozele oficiale de lângă Parcul Farmec, dar vedeți în pozele mele, e că noile locuri de parcare nu doar că au blocat accesul la Canalul Morii, ci au betonat și mai tare și la o înălțime mai mare zona adiacentă canalului.

În același timp, paralel cu lucrările ilegale ale RADP, unde s-a pozat primarul Emil Boc, Primăria cheltuiește 1 milion de lei pe un studiu pentru ca acest canal să devină loc de promenadă. Mai mult, așa zisa creare de spații verzi prin eliberarea de locuri de parcare vine la pachet cu distrugerea Parcului Farmec de către utilajele de pe șantier, într-un proiect de amenajare care oricum nu respectă doleanțele societății civile.

<< Strategia de dezvoltare urmăreşte ca municipiul Cluj-Napoca să devină unul dintre cele mai primitoare oraşe din Estul Europei, unde atât locuitorii, cât şi turiştii să se simtă excelent”, se arată în motivarea proiectului de licitație pentru PUZ-ul de 1 milion de lei între străzile Buftea și București:

Documentaţiile vor cuprinde investiții pentru amenajarea și revitalizarea cursului de apă și a zonelor verzi și pietonale limitrofe. Soluțiile propuse vor urmări să valorifice potențialul pe care prezența Canalului Morii prin: remodelarea conceptuală a Canalului Morii și a frontului la apă, evidențierea valorii peisajere și ecologice a canalului în paralel cu propunerea de noi mijloace de utilizare a apei și malurilor, întărirea relației dintre acest ax natural al orașului și spațiile urbane care le parcurge, dezvoltarea de funcțiuni specifice vecinătății cu apa, dar și cu țesuturile adiacente, identificarea unei estetici adecvate a amenajărilor diverselor tipologii ale malurilor>>

Cine privește cu atenție aceste poze nu ar lăuda ca primarul lucrările la parcări, ci dimpotrivă, ar desființa lucrările și și-ar cere scuze față de clujeni. Nu doar prin critică ar desființa lucrările, așa cum fac eu cu instrumentele mele limitate. Ci la propriu, ar desființa noile betonări care au ridicat nivelul față de apă și ar face alte lucrări pentru a ne apropia la mai puțin de 1 metru de apa canalului, care odată curățat ar permite interacțiunea cu apa, așa cum se va întâmpla, și la propunerea noastră din SOS, cu secțiunea din Parcul Rozelor ce urmează a fi amenajată. Sau așa cum se preconizează în viziunea echipei de proiectare întoarcerea spre canal, prin treptele gândite în noul Parc Caragiale.

Departe de scuze, retorica este papagaliceasca PR-istică ce nu mai înseamnă nimic cu creșterea calității vieții. Ce spune primarul Emil Boc: „Realizarea acestor lucrări de interes public are ca scop alinierea Clujului la rigorile urbanistice actuale și creșterea calității vieții cetățenilor prin îmbunătățirea spațiului urban”. Cum să zici așa ceva când tu cheltuiești 1 milion de lei pentru ca zona canalului Morii să devină „walkable”, dar de fapt înalți frontul la apă? Cum să zici în postarea de săptămâna asta că crești cantitatea de spații verzi dar să nu plantezi copaci, așa cum nu au fost plantați nici la alte garaje desființate, iar toți copacii netăiați din parc să fie în curs de uscare pentru că le-ai distrus rădăcinile și le-ai bușit cu utilaje trunchiurile?

Proiectul RADP nu respectă PUG Cluj, pentru că în strategia orașului PUG este <<Ve ZONĂ VERDE DE PROTECŢIE A APELOR SAU CU ROL DE CULOAR ECOLOGIC”, deci nu parcare. Proiectul RADP nu respectă nici PUZ-ul despre care citesc în media locală că are ca scop „să fie creat un parcurs pietonal coerent de-a lungul Canalului Morii, din zona liceului Bălcescu, până la parcul Farmec. Sunt proiecte în cadrul direcției oraș pentru pietoni pe care vrem să le implementăm cu bani europeni și care au fost prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021-2027 (2030), a explicat Ovidiu Cîmpean>>

Prin PUZ, merită detaliat, se urmărește relocarea rețelei de termoficare, dar pe care le vedem sub noul zid făcut de RADP, crearea de piste de biciclete și de spații cu gradene pe malul culoarului canalului ceea ce aici devine imposibil pentru că nici la parcări, nici în proiectul de parc acum în faza de execuție nu se întoarce spațiul verde cu fața la apă. Pe scurt, rușine Primăriei pentru astfel de lucrări pentru care primarul ar trebui să își ceară scuze și apoi să le desființeze, nicidecum să le laude, pentru că banii contribuabililor sunt risipiți", a scris Adrian Dohotaru, activist civic. 

Comenteaza