Acuze de nelegalitate la proiectul de expropriere de la aeroport

Acuze de nelegalitate la proiectul de expropriere de la aeroport
Consilierii PDL au atras atenţia că executivul Consiliului Judeţean s-a folosit de un artificiu pentru a se vedea cu hotărârea exproprierilor de la aeroport aprobată.

În mod normal, doi dintre consilierii USL ar fi trebuit să se abţină de la vot, având în vedere că ei pot fi acuzaţi de conflict de interese. Este vorba despre consilierii Dan Canta de la PSD şi de Marius Mânzat de la PNL, ambii şefi ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş Tisa. Această instituţie are la rândul ei interes în zona exproprierilor, au explicat reprezentanţii PDL. În replică, liderul PSD, Dan Canta, a explicat că democrat-liberalii nu pricep sintagma "conflict de interese".

Scandalul privind situaţia proiectului noii piste a aeroportului continuă. În ciuda faptului că administraţia judeţeană s-a văzut cu hotărârea pentru exproprieri aprobată, consilierii PSD vin cu noi acuze. "La ultima şedinţă a plenului, în cazul lucrărilor de la aeroport s-a votat, practic, intrarea în legalitate. Acolo s-a lucrat dinainte de a se soluţiona problema exproprierilor. Prin urmare, Consiliul Judeţean s-a văzut pus în situaţia de a aproba o situaţie deja existentă. Din acest motiv nu se mai poate vorbi despre vreo licitaţie pentru atribuirea lucrărilor suplimentare. De vreme ce actualul constructor a lucrat în tot acest timp, cum ar mai putea acum să fie invitaţi şi alţi contructori să execute lucrările suplimentare pentru care au fost angajate costuri în plus? Am fost puşi în faţa faptului implinit" a spus consilierul PDL, Alexandru Coroian.

Mai mult, el a explicat că preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, nici măcar nu ar fi avut votul necesar pentru proiectul exproprierilor dacă doi dintre consilierii USL s-ar fi abţinut de la vot, aşa cum impunea legea. Concret, Coroian atrage atenţia că cei doi consilieri PSD şi PNL, Dan Canta şi Marius Mânzat, aveau obligaţia să se abţină de la vot având în vedere că aceştia conduc dministraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Această instituţie derulează lucrări de deviere a pârâurilor Murători şi Becaş pe terenurile din zona pistei, care de asemenea au fost expropriate. "Cei doi domni aveau obligaţia să se abţină de la vot pentru a evita conflictul de interese însă nu au făcut-o pentru că ştiau că dacă se vor abţine proiectul domnului Uioreanu nu avea cum să fie adoptat pentru că nu aveau numărul de voturi necesar în acest sens. Acum, ne aflăm în situaţia în care o parte dintre oamenii din zona aeroportului vor fi despăgubiţi cu 40 de bani pe metru pătrat de teren ceea ce e absurd având în vedere că ziarul în care se promovează domnul Uioreanu - şi pe care îl tipăreşte din bani publici - costă chiar dublu" a comentat Coroian.

Referitor la acuzaţiile privind conflictul de interese, Dan Canta îl contrazice pe Coroian: "Chiar dacă sunt şeful acestei insituţii, eu nu am nici un interes personal în privinţa exproprierilor de la aeroport, iar acest lucru poate fi demonstrat. Domnul Coroian vorbeşte prostii". Canta a citat din articolul 13 din Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei: "Conflictul de interese apare atunci când există un interes personal, care influenţează sau pare să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor sale oficiale cu imparţialitate şi obiectivitate. Interesele private pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane cu care funcţionarul public a avut relaţii politice sau de afaceri". Prin urmare, a adăugat Canta, este evident că un conflict de interese implică un conflict între datoria faţă de public şi interesul personal al unui oficial public. "Or, în cazul exprimării votului pentru exproprieri, nu sunt întrunite condiţiile pentru existenţa unui conflict de interese întrucât nici eu nici domnul Mînzat nu avem vreun interes personal privat", a încheiat Canta.

Comenteaza