Adevărul despre stadionul Cluj Arena din gura proiectantului

Adevărul despre stadionul Cluj Arena din gura proiectantului
Recepţia pentru stadion s-a făcut din momentul finalizării lucrării, a explicat proiectantul Şerban Ţigănaş. În ceea ce priveşte procedura pentru darea în folosinţă a Cluj Arena, responsabilitatea revine strict Consiliului Judeţean şi Primăriei.

Liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se plânge că întâmpină probleme deoarece pentru stadionul Cluj Arena nu s-a făcut recepţia şi nici nu s-a urmat procedura de dare în folosinţă a obiectivului. Din această pricină, stadionul nu ar fi fost intabulat şi nici omologat, arăta Uioreanu. În realitate, însă, lucrurile stau altfel. Uioreanu se leagă de nişte proceduri banale, având în vedere că pentru etapa de „dare în folosinţă" nu e necesar decât o întrunire între beneficiar şi emitentul autorizaţiei de construire, adică între reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai Primăriei. În ce priveşte „recepţia", nu există nici un dubiu, proiectantul şi-a făcut datoria, a explicat arhitectul Şerban Ţigănaş.

Stadionul nu are nimic în neregulă, a explicat pentru ZIUA de CLUJ, arhitectul Şerban Ţigănaş, liderul firmei de proiectare care s-a ocupat de acest obiectiv. Procedura privind recepţia stadionului s-a făcut întocmai, a sublinait arhitectul Şerban Ţigănaş. Este drept, din pricina evenimentelor care l-au vizat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, semnătura acestuia lipseşte din procesul verbal, însă acest lucru nu însemnă că nu s-a făcut recepţia pentru stadion. „Din punctul nostru de vedere , al proiectanţilor, recepţia pentru stadion, în etapa de după finalizarea construcţiei, este încheiată. E drept că lipseşte semnătura din partea vicepreşedintelui Bica, pentru că din partea administraţiei judeţene el era responsabil, însă nu cred că acest lucru nu putea fi reglementat, de vreme ce toţi ceilalţi specialişti au semnat", a spus Şerban Ţigănaş.

Acesta a explicat care este procedura privind încheierea recepţiei: „Sunt două etape. După finalizarea construcţiei se face recepţia, iar proiectantul are sarcina de a trasa o serie de observaţii, de a-şi spune punctul de vedere. În termen de doi ani, beneficiarul trebuie să soluţioneze eventualele observaţii. În cazul stadionului, în principiu, s-a ţinut cont de recomandările noastre. De pildă, în iarnă au fost montaţi parazăpezi. Desigur, ar mai fi de lucrat şi la pardoseli, dar pentru acest lucru mai este timp până anul viitor". Cert este că imediat după prima recepţie, se putea parcurge demersul pentru darea în folosinţă a obiectivului. „E vorba de o procedură banală. Nu trebuie decât să se întrunească reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai Primăriei, să constate că lucrarea este finalizată şi că şantierul a fost încheiat. Nu este mare lucru. Nu înţeleg care a fost raţionamentul pentru care stadionul nu a fost dat în folosinţă", a spus Şerban Ţigănaş.

Până în acest moment, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, s-a plâns în mai multe rânduri că din pricina faptului că nu s-a încheiat recepţia, şi nici procedura de dare în folsinţă, stadionul nu a putut fi omologat. Acesta este motivul pentru care CFR nu va putea să joace pe stadion, în Champions League, şi nici nu vor putea fi organizate meciuri de competiţie internaţională. În realitate, pentru finalizarea recepeţiei, Consiliul Judeţean mai are oricum de aşteptat până anul viitor, conform procedurii, ceea ce nu înseamnă că între timp nu poate face demersuri pentru omologarea stadionului.

 

Comenteaza