Aeroportul “zboarã” din Someşeni

Aeroportul “zboarã” din Someşeni
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Marius Nicoară, vrea sã mute aeroportul din Someşeni pe motiv cã actuala locaţie nu va mai face faţã cerinţelor de pe piaţa aeroportuarã.

Acest plan nu va împiedica, însã, continuarea investiţiilor de la aeroportul din Someşeni. O decizie în ce priveşte destinaţia actualului aeroport se va lua, totuşi, abia atunci când se va identifica o locaţie propice pentru noul proiect. Fie va fi pãstrat ca bază aeroportuarã pentru curse de mici dimensiuni, fie va fi dezafectat şi vândut. Banii obţinuţi din vânzare vor fi folosiţi la construcţia unui nou aeroport.

Strãmutarea aeroportului este unul dintre principalele obiective în cazul în care va câştiga un nou mandat, a anunţat ieri Nicoarã. “Dacã privim în perspectivã, peste 15 ani, sã zicem, aeroportul clujean nu va mai încãpea pe actuala locaţie. Principala prioritate pentru mine acum este sã identific terenul potrivit pentru construcţia unui aeroport care sã facã faţã cerinţelor pieţei”, a spus Nicoarã.

El nu a oferit detalii despre locaţiile pe care le are în vedere pentru realizarea proiectului. “Am în vedere nişte terenuri, însã nu este oportun acum sã vorbesc despre amplasament”, a afirmat Nicoarã. Motivul se leagã în primul rând de speculaţiile imobiliare care s-ar crea în cazul în care s-ar afla unde se construieşte un nou aeroport, apreciazã preşedintele CJ.

Una dintre locaţiile viabile vehiculate – pe care Nicoarã, deşi nu a confirmat-o, nici nu a negat-o - rãmâne un teren situat la 15 km de Cluj-Napoca. Suprafaţa, un platou, mãsoarã 300 ha şi este situatã în zona satului Pãdureni, comuna Chinteni. De altfel, primarul din Chinteni, Lucia Suciu, declara anul trecut pentru ZIUA de Cluj cã a purtat o discuţie cu preşedintele CJ privind realizarea unui aeroport pe platoul de la Pãdureni. S-a vorbit, însã, doar de un aeroport cargo şi s-a ajuns la concluzia cã terenul permite o astfel de investiţie.

De asemenea, primarul din Chinteni s-a arãtat dispus sã ofere acest teren administraţiei judeţene dacã ar fi obţinut bani (13 milioane de lei – n. red.) pentru reţelele de canalizare din comunã. “De atunci nu am mai discutat cu preşedintele Nicoarã despre acest proiect. Dar noi avem încã terenul disponibil acolo şi aşteptãm să vedem ce se întâmplã”, a declarat ieri Lucia Suciu.

 

Dezafectat şi vândut

 

Aeroportul clujean se aflã în plin proces de investiţii, costurile pentru terminalele de pasageri, sosiri şi plecãri, pentru noua pistã de aterizare-decolare de 3.500 m, pentru parcarea avioanelor, şi nu numai, fiind estimate la peste 100 de milioane de euro. Aceste investiţii nu vor împiedica, însã, strãmutarea aeroportului, anunţã Nicoarã. “Pentru cã oraşul se aflã în plinã dezvoltare, nu ne putem permite sã stopãm acum dezvoltarea aeroportului. Trebuie sã mergem înainte cu proiectul pe care îl avem”, a explicat Nicoarã.

“Banii nu vor fi pierduţi. Vom vedea cum vom proceda. Se poate sã pãstrãm acest aeroport ca bazã pentru cursele aeriene mai mici sau putem sã-l dezafectãm şi sã-l vindem, iar cu banii obţinuţi vom putea susţine construcţia noului aeroport”, a precizat Nicoarã. Actualul amplasament al aeroportului din Someţeni va fi legat şi de autostrada urbanã Gilãu - Jucu - Dej.

Directorul aeroportului, David Ciceo, a precizat ieri cã nu este în mãsurã sã ofere acum detalii despre proiectul de strãmutare. “Când se va pune problema mutãrii aeroportului, o sã mã gândesc atunci la implicaţii”, s-a limitat sã spunã Ciceo.

în cazul în care se va decide strãmutarea aeroportului pe terenul de la Chinteni, pe o altã locaţie, reprezentanţii administraţiei judeţene trebuie sã aibã în vedere şi reţelele de drumuri care sã deserveascã un astfel de obiectiv.

Acest aspect a fost deja discutat la nivelul Companiei Naţionale de Autostrãzi ţi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). La ultima întâlnire cu reprezentanţii CJ pe tema realizãrii autostrãzii urbane, şeful CNADNR, Mihai Grecu, a susţinut cã va avea în vedere un proiect privind construirea unei centuri şi pe partea de nord-est a municipiului, pentru cã, deocamdatã, autostrada urbanã Gilãu - Jucu - Dej va acoperi doar zona de sud a oraşului, pentru a face legãtura cu Autostrada Transilvania, deservind totodatã şi actualul aeroport.

Noul proiect de centurã prin nord-estul oraşului ar putea deservi toate celelalte proiecte pe care municipalitatea le are în plan: cartierul Tineretului (203 ha, 2.000 de locuinţe), cartierul Lomb (267 ha, 2.000 de locuinţe), dar şi cartierul privat Steluţa (100 ha, 500 de locuinţe), precum şi comuna Chinteni, unde administraţia judeţeanã mai pregãteşte proiectul depozitului ecologic de deşeuri şi, eventual, noul aeroport.

 

Comenteaza