Ajutor la plata chiriei: Primăria mărește perioada de la 3 la 5 ani / 545 familii beneficiare

Ajutor la plata chiriei:  Primăria mărește perioada de la 3 la 5 ani / 545 familii beneficiare

Ajutor la plata chiriei pentru persoanele singure și familiile cu condiții speciale din oraș. Primăria mărește perioada de acordare a ajutorului pentru chirie de la 3 la 5 ani. 545 familii de clujeni au beneficiat până acum de Programul de ajutor la plata chiriei. Noul regulament se află în consultare publică până la data de 18 aprilie. 

Primăria Cluj-Napoca acordă persoanelor singure sau familiilor cu condiții speciale - precum cele marginalizate social sau în risc de marginalizare socială, tineri proveniți din sistemul de protecție, victimele violenței domestice - un suport în valoare de maxim 1500 lei lunar în primul an, în funcție de punctajul obținut în urma analizei criteriilor pentru evaluarea situației sociale.

Conform noului regulament al Programului de ajutor la plata chiriei, cuantumul maxim lunar a fost majorat alături de creșterea perioadei de acordare a sprijinului financiar de la 36 la 60 luni, astfel:

- pentru persoanele cu punctaj de maxim 10 puncte: până la 1000 lei în primul an, până la 800 lei în al doilea an și până la 600 lei în anii III, IV, V
- pentru persoanele care depășesc 10 puncte: până la 1500 lei în primul an, până la 1200 lei în anul al doilea și până la 900 lei în anii III, IV, V

Punctajul se stabilește în funcție de criteriile aprobate prin Regulament - acesta se află acum în consultare publică: https://primariaclujnapoca.ro/.../dezbatere-publica/498847/

Documentele doveditoare pentru acordarea dreptului la ajutor pentru plata chiriei sunt, după caz, următoarele:

a) actul de identitate al solicitantului/ actele de identitate ale membrilor familiei
b) documente care atestă componența familiei (acte de stare civilă etc.)
c) declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) din regulament;
d) adeverințe, cupoane, declarații, precum și alte documente doveditoare privind veniturile realizate de toți membrii familiei;
e) documente doveditoare pentru solicitanții prevăzuți la art. 3 Iit. c).

Politicile publice ale municipalității sunt create pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială din comunitate.

Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică referitoare la proiectul de Hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea nr. 413/2020 (aprobarea Regulamentului de acordare a ajutorului pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor cu domiciliul sau reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca). Consultarea publică este în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională. Prin acest regulament beneficiază de ajutor pentru plata chiriei persoanele/familiile din grupul țintă (persoane singure și familii marginalizate social sau alte persoane singure și familii aflate în risc de marginalizare socială, tineri proveniți din sistemul de protecție, precum și victimele violenței domestice), cu domiciliul sau reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Ajutorul este acordat din bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca. Etapa consultării publice are loc până în 18 aprilie 2024. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Comenteaza