Alin Tișe cere reformă administrativă în România: „Filosofia noastră este greșită. Guvernarea trebuie să țină pasul cu dezvoltarea acestei țări”

Alin Tișe cere reformă administrativă în România: „Filosofia noastră este greșită. Guvernarea trebuie să țină pasul cu dezvoltarea acestei țări”
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Președintele Consiliului Județean Cluj susține că reformarea țării trebuie să pornească, în primul rând, de la reformarea clasei politice: „Aplicăm aceleași măsuri de 30 de ani și ne așteptăm să avem rezultate diferite. Nu se poate”, spune Tișe.

Actualul și viitorul șef al forului administrativ județean clujean a vorbit, la emisiunea Prima News, despre necesitatea reformei administrative în țara noastră.

Dacă vă uitați la spațiul politic, veți vedea că după mulți ani în care politica nu a reușit să se reformeze, vedeți ce se întâmplă la alegeri: clasa politică, în general, este ruptă de electorat, apar partide ciudate, cu opțiuni diverse, oamenii sunt bulversați, nu mai au încredere în clasa politică. În general, oamenii s-au săturat de politică.

Dacă ar fi să ne uităm la administrație aș putea spune același lucru: dacă clasa politică nu va face reforma administrativă, și va refuza la fel cum refuză să facă reforma politică a partidelor și refuzul oamenilor va fi tot mai pregnant, iar această prăpastie dintre clasa politică și electorat se va vedea în modul în care oamenii vor reacționa.

Aș spune că reforma administrativă este obligatorie în contextul în care avem aceleași reglementări dinainte de 1990, gândite pentru România anilor aceia, dar pe care le aplicăm unui stat democratic cum ne pretindem și pentru instituții care vor să fie democratice”, a afirmat liderul Consiliului Județean Cluj.

Tișe: „Trebuie o reformă amplă, care să reglementeze toate domeniile”

O reformă administrativă înseamnă să stabilești o nouă filosofie de împărțire a bugetului central către județe, să stabilești o filosofie nouă de abordare a comunelor față de Consiliu de Județean, să stabilești o nouă modalitate de a gândi instituțiile de forță de la nivelul județului, să regândești toate instituțiile subordonate ministerelor, să regândești sistemul de învățământ, ș.a.m.d.. Cu alte cuvinte, reforma administrativă pe care noi ne-am dori-o înseamnă un complex de măsuri pe care un Guvern trebuie să le ia. Nu doar că desființăm două comune și din două facem una.

Este vorba de o reformă amplă care să reglementeze toate domeniile, astfel încât România să aplice ce se întâmplă în Europa. Altfel, degeaba vorbim de reformă și aplicăm aceleași reguli. La fel ne organizăm, la fel alocăm banii, la fel politizăm banii, etc. În opinia mea, dacă clasa politică nu va face asta, va duce la o neîncredere și mai mare. Să nu ne mirăm de ce oamenii se vor duce cu voturi la partide politice care n-au făcut nimic niciodată. 

Vă dau un exemplu: un agent economic, care de abia reușește să își plătească angajații, în decurs de 2-3 luni poate să aibe mai multe instituții de control care să vina peste el. Mî întreb de ce nu fiecare instiuituție (OPC, Muncă, ITM, etc) nu pot delega cate un reprezentant într-o singura echipă de control, pentru a nu-l zăpăci de tot pe acel acent economic. Ar putea exista o singura autoritate de control la nivel județean care să efectueze control asupra tuturor aceste aspecte.

În problema spitalelor: Cum poate un spital, care are anvergură regională, care deservește în proporție de 45% cetățeni neclujeni, să primească aceeați sumă de bani ca și un spital dintr-un județ la care nici măcar cetățenii din acel județ nu se duc să se trateze? Guvernarea trebuie să țină pasul cu dezvoltarea acestei țări. Filosofia noastră este greșită. Aplicăm aceeași filosofie de 30 de ani și ne așteptăm să avem rezultate diferite. Păi nu se poate. Reforma ar trebui să pornească de la reforma clasei politice. E foarte simplu. Un partid politic nereformat nu poate să reformeze această țară”, a declarat Alin Tișe.

Șeful CJ Cluj spune că partidele trebuie să meargă pe mâna oamenilor aleși, care au reprezentativitate, nu pe mâna celor impuși, care își fac un grup de influențe la nivel central și ei decid soarta unui partid.

„Aceștia nu vor fi niciodată ascultați în teritoriu. De aici trebuie să începem. Trebuie aduși oameni noi și să rămână doar cei performanți. Aceste partide reformate vor putea genera reformarea țării. Am văzut preocuparea oamenilor din conducerea partidului pentru a face acest lucru. Însă, există și o frână din partea celor neperformanți. Totuși, asta nu va mai merge foarte mult. Oamenii nu mai merg după fentele politicienilor. Vor să vadă ce ai făcut. Ai făcut un spital, vor să-l vadă. Ai făcut o școală, vor s-o vadă. Este foarte bine că oamenii nu mai înghit gogoșile unora”, a conchis Tișe.

Comenteaza