Amenajarea Canalului Morii, cerută în cadrul Bugetării participative

Amenajarea Canalului Morii, cerută în cadrul Bugetării participative
| Foto: Radu Pădurean

Verde pe Canalul Morii a organizat o discuție pe tema amenajării Canalului Morii, lângă Parcul Farmec. Parcul va fi reabilitat, dar fără jumătatea cu terenurile de sport care rămân private.

Asociația, împreună cu deputatul independent Adrian Dohotaru, susțin un proiect de bugetare participativă care propune reabilitarea Canalului Morii. "Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii propun demararea unui studiu de fezabilitate, urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care traim. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic. Am arătat două exemple de succes, de implicare civică, ce conduc la investiții locale, porțiunea centrală, reabilitată pe un tronson de 300 de metri în urma unei petiții și amenajarea zonei verzi a Canalului Morii, la propunerea Asociației Societate Organizată Sustenabil S.O.S, din apropierea Parcului Rozelor, mărind astfel parcul considerabil", scrie un clujean pe paltforma bugetarii participative. 

90.000 de lei pentru două parcuri

Două parcuri din Cluj-Napoca, unul central şi unul de cartier, urmează să fie reabilitate şi modernizate în 2019, în urma unei investiții de 90.000 de lei. Este vorba despre Parcul Ştefan cel Mare, situat în spatele clădirii Teatrului Naţional, şi de Parcul Farmec, din cartierul Mărăşti. 

Exerciţiu pentru cartiere mai prietenoase în Cluj. Picnic pe Canalul Morii

În 2018, o echipă de tinere arhitecte cu inițiativă a lucrat cu vecinii din zona Scorţarilor – Parcul Farmec (cartierul Mărăşti din Cluj-Napoca) într-un proces de consultare care a imaginat moduri în care spațiul dintre blocuri ar putea fi mai bine folosit împreună. Primul experiment de reorganizare de cartiere s-a concretizat, în mai, într-un picnic intitulat sugestiv “Verde pe Canalul Morii”. 

Concret, vecinii au fost invitaţi la socializare şi o masă comună pe petecul de verdeaţă din spatele Parcul Farmec, pe ritmurile celor mai îndrăgite şlagăre româneşti (Dr. Dj. Arh. Le Xi), iar micuţii au putut participa la jocuri și boardgames (cu ajutorul Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca), teatru de păpuși ("Insomnia" - pregătit și interpretat de Orsolya Gál) şi la proiecţia animaţiei Țestoasa Roșie (cu spijinul Cinemobilul).

Verde pe Canalul Morii, ce a vizat regândirea zonei Scorţarilor – Parcul Farmec, a fost unul din proiectele finanţate de Fondul de Inovare Culturală (FIC), lansat în 2017 de Centrul Cultural Clujean. Pentru faza de implementare, echipa organizatoare a primit o finanţare de 5.000 de euro şi a beneficiat de o echipă de specialiști în legislație, siguranța circulației, management public și mobilitate, în arhitectură și design, evenimente și producție, în antreprenoriat și organizare comunitară şi în dezvoltare software. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza