Anchetă de ochii lumii. De ce comisia trimisă la Polivalentă este ilegală

Anchetă de ochii lumii. De ce comisia trimisă la Polivalentă este ilegală
Primarul Emil Boc a trimis o comisie tehnică să ancheteze circumstanţele în care a căzut copilul de 9 ani între tribunele Sălii Polivalente. Demersul e corect doar la nivel de imagine.

Duminică, în ziua când a luat proporţii scandalul copilului de 9 ani căzut sâmbătă în Sala Polivalentă, de la o înălţime de 4 metri, între o tribună fixă şi una mobilă, primarul Emil Boc s-a mişcat extrem de rapid. A constituit o comisie tehnică de anchetă şi a însărcinat-o să afle care sunt neregulile de la Polivalentă. Decizia a fost optimă la nivel de imagine, pentru că arăta preocuparea şi viteza de reacţie a municipalităţii, dar greşită din punct de vedere legal.

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat hotărârea numărul 414 din 3 noiembrie 2014, prin care aproba „gestiunea indirectă a serviciului de administrare a domeniului pentru activităţile de administrare şi exploatare a obiectivului sportiv Sala Polivalentă". Gestiunea indirectă era propusă prin referatul nr. 368978/303/12.10.2014 al Serviciului juridic-contencios, Direcţiei patrimoniul municipiului şi al Direcţiei tehnice. În justificarea oportunităţii acestui tip de gestiune se spune că „reglementarea activităţii de administrare este de competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei locale, iar monitorizarea şi controlul funcţionării şi gestionării activităţii intră în atribuţiile şi responsabilitatea exclusivă a consiliului local al municipiului".

Pe scurt, comisia tehnică de anchetă desemnată de primar nu este legal constituită; conform HCL 414, atributul controlului este EXCLUSIV al consiliului local, iar din comisia trimisă la Polivalentă, doar un membru, viceprimarul Gheorghe Şurubaru, este consilier.

Aşa se poate explica şi reacţia vehementă a consilierului local PSD Claudia Anastase, care l-a acuzat pe Emil Boc că vrea să muşamalizeze incidentul. „Ce nu trebuie să ştie clujenii despre Sala Polivalenta a municipiului Cluj-Napoca?", l-a întrebat Anastase pe Boc, pe Facebook.

Comisia tehnică desemnată de primar a prezentat miercuri rezultate preliminare ale anchetei, susţinând că este în căutare de cauze, nu de vinovaţi. Principalele observaţii au fost că tribuna nu funcţionează automatizat, aşa cum ar trebui, că arcurile şi limitatorul de cursă din spatele tribunei nu îşi împlinesc menirea, de a ţine capătul tribunei retractabile sub cea fixă, pentru a nu apărea spaţii precum cel în care a căzut copilul, că angajaţii care au împins tribuna respectivă nu au făcut-o cu destul simţ al răspunderii şi că şapa de beton pe care este amplasată tribuna nu este dreaptă.

Joi, trei reprezentanţi ai companiei poloneze care a proiectat şi construit tribuna au sosit la Cluj şi au început să analizeze motivele pentru care structura nu funcţionează aşa cum era prevăzut.

Totul a pornit de la un incident petrecut sâmbătă seara, la meciul de baschet „U"-BT - CSM Oradea (87-85). Un copil de 9 ani, fiul directorului societăţii Farmec, a căzut prin spaţiul de 22 de centimetri rămas între tribuna fixă şi cea retractabilă. Băiatul, junior la „U"-BT, care era însoţit la eveniment de părinţi şi antrenor, a suferit o fractură de antebraţ. Părinţii copilului au făcut o plângere la poliţie, care a demarat propria anchetă.

 

Comenteaza