Angajaţii aeroportului au ieşit din nou în stradă

Angajaţii aeroportului au ieşit din nou în stradă
Seria protestelor angajaţilor de la Aeroportul Internaţional Cluj a continuat cu a treia zi de manifestaţii stradale. După ce săptămâna trecută au protestat atât joi, cât şi vineri, în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, angajaţii şi sindicaliştii de la aeroport au ieşit luni din nou în stradă pentru a îşi arăta nemulţumirea.

Peste 100 de angajaţi şi sindicalişti ai Aeroportului Internaţional Cluj au protestat timp de două ore în faţa Consiliului Judeţean, manifestându-şi, încă o dată, nemulţumirile faţă de acţiunile conducerii CJ. Membrii Sindicatului Independent şi angajaţii aeroportului au recurs la aceste acţiuni de protest, pentru a îşi exprima punctul de vedere faţă de propunerea de anulare a unei hotărâri privind garantarea unui credit de 50 de milioane de lei de către CJ.

CJ a aprobat în ianuarie o hotărâre privind accesarea de către aeroport a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.100 metri. Cu toate că a fost semnat un contract tripartit între aeroport, CJ şi bancă, actul de garantare al acestei sume a mai fost semnat. Dată fiind această situaţie, în momentul de faţă angajaţii aeroportului se tem că aceste acţiuni pot să ducă la blocarea conturilor aeroportului şi implicit la închiderea acestuia.

Astăzi, angajaţii aeroportului şi-au pregătit, din nou, pancartele şi s-au instalat în faţa CJ Cluj, unde au scandat mesaje dure la adresa conducerii forului judeţean. Nici cele peste 30 de grade din termometre nu au putut să îi ţină în casă pe sindicalişti, aceştia fiind hotărâţi să ducă la capăt seria protestelor anunţate încă de săptămâna trecută.

"În timpul mitingului de vineri am intrat în CJ comisia de petiţie, aşa cum am numit-o noi la activitatea aeroportului. Acolo am avut o discuţie cu domnul vicepreşedinte Ioan Oleleu, dânsul ne-a aruncat, cred ca într-un dispreţ maxim şi într-o încercare de a ne face să renunţăm la protest, un proiect de hotărâre, de modificare a hotărârii numărul 19 din ianuarie, însă este o simplă foaie de hârtie. Am solicitat ca până luni la ora 13 să ne trimită oficial o adresă care să fie ataşată sub formă de proiect de hotărâre care va intra în comisiile de specialitate pentru a lua avizele necesare promovării ei, nu ne-a trimis nimic, nu avem termene, nici măcar sentinţele de CJ nu sunt garantate, nici şedinţa de luna aceasta, totul se întâmplă în viitor, întâlniri viitoare, multe, cât mai multe, ca să se uite probabil care e problema. Disperarea noastră e faptul că ori ei nu înţeleg despre ce este vorba, ori se fac că nu înţeleg", a declarat Gabriel Ene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare.

Manifestaţiile sindicaliştilor s-au desfăşurat la fel ca în primele zile ale protestului. "Aeroport=Dezvoltare", "Blocarea aeroportului Cluj va fi responsabilitatea dumneavoastră!", "Nu blocaţi aeroportul Cluj!" şi "Vrem dezvoltare, nu vrem blocare!", "Aţi fost la inaugurare, asiguraţi finaţare!", "Vrem să muncim, nu să cerşim" sunt mesajele pe care protestatarii au dorit să le transmită forului judeţean prin pancarte inscripţionate şi ţipete. De asemenea, protestatarii au continuat, la fel ca zilele trecute, să îi adreseze mesaje dure vicepreşedintelui CJ, Ioan Oleleu.

Întrebaţi de motivul pentru care au ieşit, pentru a treia zi, în stradă, protestatarii nu au vrut să ofere informaţii jurnaliştilor, motivând că au un purtător de cuvânt care îi reprezintă.

Săptămâna trecută, conducerea CJ i-a asigurat în repetate rânduri pe protestatari că nu există niciun pericol ca aeroportul să îşi închidă porţile, însă aceştia par să nu plece urechea spre declaraţiile oficialilor, considerându-le doar "vorbe în vânt". Tot săptămâna trecută au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii aeroportului şi cei ai Consiliului Judeţean, una din acestea desfăşurându-se cu participarea ministrului pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, însă discuţiile au rămas la stadiul de vorbe şi nu s-a ajuns la o soluţie concretă.

Vezi şi: Discuţii contradictorii între CJ și aeroport

Potrivit reprezenţanţilor sindicatelor, în cursul zilei de astăzi a avut loc o întrunire între specialiştii din partea aeroportului, dar şi din partea CJ, pe problemele economice şi juridice, însă aceştia nu au ajuns la vreo rezolvare, urmând să se continue seria întrunirilor între specialişti.

Sindicaliştii spun că vor continua seria protestelor marţi şi miercuri. De asemenea, ei ameninţă că vor picheta sediul Consiliului Judeţean la şedinţa de consiliu care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Vezi cum au decurs protestele în prima şi în a doua zi 

Comenteaza