Ansamblul familiei Ciatarâş a rămas fără PUZ şi autorizaţie de construire. Primăria l-a sprijinit până la capăt
- Scris de Ionel Lespuc
- 09 Sep 2016, 11:22
- Administraţie
- Ascultă știrea
Asociaţia pentru protecţia urbanistică a Clujului a câştigat joi un proces, la Tribunalul Cluj, împotriva societăţii Cyane SRL, a primarului municipiului şi a Consiliului Local Cluj-Napoca. Subiectul acestui proces a fost anularea aprobării planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru ansamblul rezidenţial Luminia, de pe strada Eugen Ionesco. Ansamblul ar urma să aibă la final 450 de apartamente. Unul dintre imobile este finalizat şi este deja locuit.
Interesant este că firma care dezvoltă acest ansamblu gigant aparţine familiei directorului de la Compania de Apă Someş, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. În Cyane SRL este acţionară Anca Diana Negrea, o tânără artistă, nimeni alta decât fiica lui Dorin Ciatarâş, directorul societăţii cu capital de stat. Numele Cyane vine, de altfel, din alăturarea numelor Ciatarâş şi Negrea.
Asociaţia pentru protecţia urbanistică a Clujului a reclamat la instanţă faptul că PUZ-ul nu este motivat, deşi se face o derogare de la planul urbanistic general în acest caz, toţi coeficienţii urbanistici fiind majoraţi. Apoi, a subliniat că în proiect apare un drum care, în realitate, a fost transformat în parcări şi că se prevede o stradă care să lege ansamblul imobiliar de Calea Turzii, care nu s-a mai realizat.
"Respinge excepţiile invocate în raport cu cererea de anulare a HCL 603/25.09.2007 de aprobare a PUZ. Admite cererea formulată şi dispune anularea HCL 603/25.09.2007 de aprobare a PUZ. Respinge excepţiile invocate în raport cu cererea de anulare a autorizaţiilor de construire. Admite cererea formulată şi dispune anularea AC nr. 115/2014, AC 117/2014, AC 118/2014, AC 119/2014, AC 340/2013,AC 341/2013. Obliga pârâţii în solidar la plata în favoarea reclamantei a cheltuielilor de judecată în cuantum de 24.981,39 lei", este soluţia dată de judecătorii Tribunalului Cluj. Decizia nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs.
Interesant este că primăria şi consiliul local au luptat până la capăt de partea Cyane SRL. Anul acesta, societatea a făcut o plângere prealabilă, cerând consiliului local modificarea încadrării terenului de pe strada Eugen Ionesco într-un UTR compatibil cu PUZ-ul aprobat în 2007. Aparatul primăriei, prin arhitectul şef Ligia Subţirică şi directorul executiv Corina Ciuban, a recomandat admiterea plângerii prealabile, iar consiliul local a fost de acord, cu 20 de voturi pentru.
"Asociaţia APUC a câştigat una dintre cele mai importante bătălii în care a avut curajul să se implice cu scopul declarat de a stopa abuzurile urbanistice din Cluj. Rezultatele activităţii noastre încep să apară. Azi am câştigat doar o bătălie importanta, avem încredere în justiţie şi suntem încrezători că vom câştiga războiul împotriva corupţiei din urbanismul local", a spus Elek Levente, preşedintele asociaţiei.
Luminia Residence este un ansamblu imobiliar aflat pe strada Eugen Ionesco, în apropiere de Calea Turzii. În hotărârea din 25 septembrie 2007, consiliul local a aprobat construirea pe parcela de 19.939 de metri pătraţi a şase imobile cu spaţii de locuit, de birouri şi de comerţ, cu trei, şapte şi opt etaje. Dintre cele şase clădiri, una de şase niveluri a fost ridicată, o alta, tot de şase, este "la roşu", iar un al treilea bloc are doar fundaţia realizată. Beneficiarul iniţial a fost Abaris Grup Imobiliare SRL, care a dat faliment. În 2012, Cyane SRL a cumpărat în urma unei licitaţii terenul şi proiectul.