Rețete de post din satele clujene: „Ceapă în hârb”, silvoiță și „învârtituri”

Rețete de post din satele clujene: „Ceapă în hârb”, silvoiță și „învârtituri”
| Foto: Invârtituri de la Orman/Arhiva Centrului de Cultură și Artă „Tradiții Clujene”

Postul Crăciunului din 2025 a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Am intrat de câteva zile în Postul Crăciunului, perioadă în care, în gospodăriile rurale, femeile reveneau la hrana simplă, alcătuită din mâncăruri adaptate sezonului și resurselor din casă.

Potrivit celor de la Centrul de Cultură și Artă „Tradiții Clujene”, pe Valea Arieșului, în perioadele de post, printre mâncăruri se regăsea „ceapa în hârb” (tocăniță de ceapă). „Cărcăleam ceapa și întindeam în ea mămăliga”, spune Ana Popa din Podeni.

De asemenea, din toamnă, se făcea silvoița, care se mânca fie cu pâine, fie cu mămăligă. „Fierbeam prunele în căldare de aramă cam două zile, până se îngroșa, vreme în care tăt amestecam”.

În satul clujean Orman, femeile pregătesc și astăzi niște plăcinte de post, care se coc pe lespede, numite „învârtituri”.

Comenteaza