Arteziana din Piaţa Unirii s-a stricat în perioada de garanţie

Arteziana din Piaţa Unirii s-a stricat în perioada de garanţie
Primarul Emil Boc promite că va angaja un alt constructor pentru fântâna din centrul oraşului. Societatea care s-a ocupat iniţial de amenajarea Pieţei Unirii a intrat în insolvenţă.

Fântâna arteziană a început să se deterioreze după nici un an de la inaugurare. Lucrarea era în garanţie, dar pentru că Iridium, compania care a realizat-o, se află în insolvenţă, nimeni nu s-a mai preocupat să rezolve situaţia. Arteziana e spartă în lateral în mai multe locuri, fără să fi fost scoasă din funcţiune. Primarul Emil Boc va angaja un nou constructor.

Cititorii ZIUA de CLUJ au semnalat în mod repetat că, deşi era vorba despre o lucrare nouă, fântâna arteziană din Piaţa Unirii nu a rezistat, spărgându-se în mai multe locuri. Fie piatra utilizată a fost de proastă calitate - apreciază cititorii - fie de vină a fost constructorul (firma Iridium), pentru că nu a folosit tratamentele necesare care să asigure rezistenţa pietrei. A trecut mai bine de un an de la momentul în care s-au semnalat aceste probleme însă lucrarea nu a fost remediată. Din contră, fântâna arteziană arată şi mai rău: de multe ori, aceasta ajunge să inunde şoseaua.

Totuşi, Boc spune că a găsit o soluţie. "Vorbim despre o lucrare care este încă în garanţie. Din păcate însă constructorul care avea obligaţia să remedieze această problemă se află în procedură de insolvenţă. Tot ce mai putem să facem este să ne recuperăm banii care acoperau aceste lucrări de garanţie, în cuantum de 103.000 de lei. Între timp, va trebui să căutăm altă firmă care să repare fântâna. Am consultat un expert care ne va spune exact ce lucrări sunt necesare. Costurile ne vor ajunge undeva la 99.000 de lei", a afirmat primarul. Iridium a lucrat la amenajarea Pieţei Unirii după un proiect elaborate de biroul Planwerk. De altfel, reprezentanţii firmei de arhitectură declarau, pentru ZIUA de CLUJ, că au recomandat utilizarea mai multor tipuri de piatră pentru realizarea acestor fântâni arteziene.

"Dacă era o piatră proastă, constructorul nu avea voie să o monteze. Calitatea concretă a pietrei este reflectată de certificatele de agrement date de producător. Este vorba despre o piatră locală, calcar alb, cea pe care s-a mers, pentru a fi în concordanţă cu fântânile de pe Eroilor, realizate din acelaşi material de la o carieră din zona Baciu. Nu a fost recomandarea noastră. Noi avem o corespondenţă scrisă cu primăria, în cadrul căreia am avertizat că piatra trebuia tratată, ca să nu se ajungă în situaţia asta. De asemenea, zona de fântâni trebuia protejată în perioada de iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi cu cele două fântâni de pe Eroilor, protejate cu capac", a explicat conducerea Planwerk. Lucrările de modernizare a Pieţei Unirii au fost câştigate de Iridium, cu suma de 1,5 milioane de euro.

99.000 de lei

va costa refacerea fântânii din Piaţa Unirii, susţin experţii.

 

 

Comenteaza