Artificii urbanistice. În loc de 7 etaje, sunt doar 6, dar utimul etaj are 6 metri înălțime
- Scris de Claudia Romitan
- 19 Iun 2020, 13:27
- Administraţie
- Ascultă știrea
Proiectul imobiliar de pe strada Someșului 15-21 al investitorilor de la Hexagon arată că proiectanții devind tot mai inventivi în Cluj-Napoca pentru a valorifica la maxim fiecare centimetru de teren.
Un bloc cu 7 etaje care a deranjat vecinii și Comisia de Urbanism, a revenit cu 6 etaje, dar doar teoretic, pentru că ultimul etaj are o înălțime de....6 metri.
Propunerea a contrariat unii membri ai Comisiei de Urbanism care au rediscutat proiectul.
Mai exact Comisia de Urbanism a cerut la o ședință în decembrie 2019 proiectanților de la Arhimar să revină cu acest proiect pentru a mai tăia din etajele imobilelor propuse, în special la clădirea de pe colț. Inițial blocul era proiectat cu 7 etaje. În planșele prezentate la sedința de azi proiectanții au făcut și nu prea corelările cerute. Mai exact în partea scrisă a proiectului apărea în cotinuare scris negru pe alb ”corpul de pe colț, va avea regimul de înălțime de 2S+P+7E, înălțime maximă 25 m”. Și nici măcar pe planșele desenate nu era clară reducerea de niveluri cerută.
”Li s-a cerut când s-a mai discutat proiectul restudierea relației între strada Someșului și cea a Lalelelor cu un trotuar mai larg și reconfigurarea regimului de înălțime”, a recapitulat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță a ridicat problema spinoasă a regimului de înălțime, punând sub semnul întrebării artificiul găsit de proiectanți. ”Nu știu dacă într-adevăr s-a clarificat partea de regim de înălțime pentru că pe planșă, dacă număr sunt mai multe etaje, nu 6. Nu sunt corelate?”
”Avem etajul retras de 6 metri înălțime, cu subpantă, dar ne încadrăm în înălâimea maximă solicitată de maxim 25 m”, a spus proiectanții.
”Cum e prezentat proiectul pe planșe te duce cu gândul ca sunt 7 etaje spre Someșului, să nu mascați în acest fel 7 etaje și nu 6. Parterul e justificat să fie mai înalt unde e spațiu comercial și nu ultimele etaje”, a intervenit și Daniel Pop.
”Propunem o înălțime a etajului retras de 6 m, iar accesul din spațiile comune, lift, casa scării se face doar de la etajul 6, nu va exista acces la etajul 7. Este o subpantă în interiorul unui etaj cu înălțime dublă, de 6 m. Asta a fost soluția noastră datorită locației, pentru un nivel sporit de confort pentru aceste apartament cu orientare spre Someș. Merită această locație niște apartamente deosebite și ne încadrăm la înălțimea de 25 m”, au precizat cei de la Arhimar.
Planșa așa cum e acum nu arată corelat cu regulamentul de urbanism, subpanta nu poate fi mai mare de 40%, va trebui corelată”, a spus Vlad Negru.
”Putem aviza așa cum e făcută planșa azi?”, a întrebat Dan Tarcea.
”Este clar că trebuie să respecte regulamentul care spune ca subpanta nu va depăși 40%”, a concluzionat Daniel Pop.
Vecinii nu vor bloc cu 6 etaje între case
Ca și în urmă cu 6 luni mai mulți vecini au luat cuvântul la acest proiect, nemulțumiți de mărimea clădirilor propuse. ”Cum s-au calculat POT-ul și CUT-ul nu e corespunzător cu prevederilor PUG-ului pentru că se ia în calcul 4.272 de mp și nu se scoate partea de servitute publică cei 634 mp pentru drum, în plus cei 113 mp care încă sunt în proprietatea statului. Cu calculele corecte nu ies indicii așa cum sunt propuși în proiect”, a spus Simon Andreea reprezentat al vecinilor. În plus aamenii spun că li se va lua lumina naturală la casele lor și se tem că lucrările programate le vor afecta proprietățile.
”Terenul pentru servitute va fi dezmembrat și înscris în cartea funciară separat, dar va rămâne în proprietatea beneficiarului și atunci rămâne în suprafața luată în calcul conform certificatului de urbanism valabil care ni s-a emis”, au răspuns proiectanții.
”Care e CUT-ul maxim admis?”, a întrebat Tarcea.
”CUT-ul maxim admis este 3,2 iar noi suntem la acest 3,2, mergem la indici maximali fiind o parcelă de colț”, a răspuns reprezentantul Arhimar.
”Ce nelămurire am eu este ce se întâmplă cu suprafața statului român și cum va integrata în dreptul de superficie această parcelă? Iar pe de alată parte nu mi-e evident dacă apartamentele de pe fațadele interioare respectă condițiile de însorire, cel puțin cele de la nivelurile inferioare, pentru că mi se pare cam mică distanța între cele 2 clădiri”, a adăugat arhitectul Vlad Negru.
”Într-adevăr există acea parcelă a statului român, dar noi vrem prin acest PUZ să reglementăm unitar condițiile de construire de acolo. Și ulterior va fi rezolvată și problema de proprietate. A fost demarată procedura de achiziție, dar încă nu e completă, sa va pune problema de realizare în etape. Referitor la însorire se respectă condițiile, iar la parter și etajul 1 avem doar servicii și birouri, locuirea începe doar de la etajul 2”, a spus proiectantul.
După mai bine de o oră de discuții, lucrarea a primit condiționat avizul. ”Lucrarea se poate aviza, dar avizul nu îl va primi până nu va face corelările pe planșe, plus până nu se va reglementa situația terenului statului român”, a concluzionat Daniel Pop.
Ce prevede PUZ-ul
PUZ-ul vizează următoarea zonă str. Macelarilor nr. 3 și 3A, str. Lalelelor nr.1,5, str. Someșului nr.15,17,19,21 unde Hexagon City S.R.L.are 4159 mp și parcela de 113 mp de la str. Lalelelor nr.1 care e a statului român, de ci un total de 4272 mp.
Se preconizează o suprafață construită de 1578 mp, cu două imboile unul de 5 și unul de 6 etaje. Accesul auto pe amplasament se va realiza pe latura estică de pe strada Lalelelor printr-un gang. Rampa auto care va coborî spre subsol va avea 6 m lățime, gabarit permisiv pentru trecerea și manevrarea a două mașini. Sun tpropuse 130 de apartamente în două imobile cu și 2.400 de mp pătrați de birouri și spații de servicii, cu un total de 160 de locuri de parcare.
Accesul pietonal în clădire se va realiza pe latura sudică și estică a parcelei atât din strada Someșului, cât și din strada Lalelelor.
Vezi si Investitorii de la Hexagon ridică un nou ansamblu pe strada Someşului