Asta înseamnă să fii ”bazat”. Un fost viceprimar își face bloc cu viteză turbo
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Feb 2018, 10:40
- Administraţie
- Ascultă știrea
Un proiect imobiliar poate avansa și foarte rapid, cum e normal când respectă toate prevederile legale. Sau când dezvoltatorul este conectat la realitățile vieții din Primărie.
Știți discuțiile despre cât de greu se avizează construcțiile în Cluj. Știți desigur că unii dezvoltatori stau cu lunile sau chiar cu anii. Știți că o fostă doamnă viceprimar a municipiului este judecată pentru că a încercat să grăbească avizarea unor lucrări de construcții. Ce nu știți este că, în ciuda acestor obstacole, unii își obțin documentele cu viteză turbo. Se pare că acesta este unul dintre cazuri.
Este vorba despre un proiect care se va discuta, miercuri, în Consiliul Local: aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru un imobil cu mai multe corpuri, cu un maximum de 25 de metri înălțime, situat pe strada Cosașilor (dincolo de calea ferată/strada Câmpul Pâinii și aproape de Someș), cu unul sau două niveluri de subsol + parter + 5 etaje + etaj retras. Proiectul este propus de GPA Real Estate Invest, o societate care nu are angajați și care a fost înființată în 28 iunie 2017. La acea dată, mai exact în 31 mai 2017, fusese solicitat deja un certificat de urbanism pentru terenul de pe strada Cosașilor.
Documentația prezentă la dosar arată că planul urbanistic de detaliu pentru acest proiect a fost înregistrată în august 2017, a fost analizată în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din noiembrie, a fost completată în februarie 2018, când a și primit avizul CTATU, iar acum, gata, PUZ-ul vine la aprobat în Consiliul Local. În ritmul acesta, autorizația de construire va fi eliberată probabil la fix pentru ca lucrările să înceapă când pleacă iarna.
Cine este GPA Real Estate Invest. Potrivit termene.ro, tânăra firmă are trei acționari: Marius Radu Gheorghe, cu 60%, Lukacs Adam Laszlo, cu 20%, și Adrian Popa, cu 20%. Gheorghe vine de la București, dar are două firme cu care dezvoltă proiecte în Cluj, ambele cu oameni apropiați de zona politică: GPA Real Estate, cu Adi Popa, fost viceprimar PDL (apoi PNL) în perioada Sorin Apostu, și Kamen Residence, în care este partener cu Nicolae Călin Așchilean, fostul patron al restaurantului Aroma și al firmei Comsis Service SRL și prieten al lui Sorin Apostu. Lukacs Adam Laszlo, un apropiat al lui Adi Popa, a fost șef pus politic de PDL la Casa de Cultură a Studenților (CCS). Presa scrie că imobilul CCS a fost renovat, când director era Lukacs și când primar era Apostu, de nimeni altcineva decât Comsis Service SRL, a lui Așchilean. O minunată încrengătură în care cel mai des apare numele lui Sorin Apostu, despre care răutăcioșii spun că ar avea în continuare o mare influență în Primărie.
Terenul de pe strada Cosașilor 3-7 are 5.300 de metri pătrați, iar clădirea cu șase etaje ar urma să ocupe 2.400 de metri. Suprafața desfășurată a imobilului va fi de 12.000 de metri pătrați.
Vecinii au reacționat la acest proiect. Mai multe persoane au cerut ca PUZ-ul să nu fie aprobat, întrucât vor exista proprietăți neînsorite, înălțimea noii construcții le depășește cu mult pe celelalte, va crește traficul din zonă, ba chiar va intra în colaps, potrivit unuia dintre vecini.
În plus, Mihai Filimon observă că regulamentul local de urbanism este încălcat în cazul acestui imobil, pentru că nu se respectă aliniamentul. Arhitectul Daniela Rusu, de la Arhimar Serv, îi dă dreptate vecinului, dar spune că reprezentanții CTATU au ajuns la concluzia, pe scurt, că parcela este atipică și că este nevoie de o derogare.
"Subliniem faptul că orice argumente care țin de așa-zisa exploatare eficientă a terenului reprezintă de fapt susțineri ale unui interes privat al investitorului care dorește o exploatare cât mai eficientă a terenului în cauză pentru ca profitul obținut din vânzarea imobilul să fie cât mai mare", a scris Mihai Filimon.
Arhitectul Daniela Rusu mai arată că există un studiu de trafic care arată că apariția noului imobil nu va duce la un impact major asupra circulației din zonă.
Adrian Popa face parte și din societatea Fondul de Investiții pentru Locuințe SRL, tot cu 20%. Acolo este asociat și aici cu Lukacs (20%), respectiv cu doi foști consilieri locali Ovidiu Turdean (20%) și avocatul Ciprian Păun, ex-PNL, ultimul având cele mai multe procente din societate, 40%. Fondul are un PUZ aprobat în decembrie pentru un bloc la doi pași de strada Cosașilor, pe Fabricii.