Audit la Tribuna sau cum e să lucrezi la o publicaţie de stat
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 29 Apr 2013, 11:55
- Administraţie
- Ascultă știrea

După ce Ion Maxim Danciu s-a pensionat de la conducerea revistei bilunare Tribuna, în locul său a fost numit, prin concurs, Mircea Arman, cel care a comandat un audit intern pentru perioada 2009-2012. Concluziile raportului de audit evidenţiază o mulţime de nereguli de ordin financiar. Atât fostul şef al acestei reviste culturale, cât şi contabiliul şef şi-au acordat salarii suplimentare în baza unor contracte de drepturi de autor, fără nicio justificare. Pe lângă salariul obişnuit, angajaţii beneficiau de o primă anuală de recuperare a capacităţii de muncă dar şi de o primă de vacanţă. S-au semnat contracte de transport de zeci de mii de lei fără să existe dovezi în privinţa scopului unor deplasări.
Până în 2012, conducerea revistei s-a gospodărit exact aşa cum a crezut de cuviinţă, fără să dea vreodată socoteală instituţiei finanţatoare, Consiliul Judeţean. Arman a comandat un audit intern pentru evaluarea activităţii derulate în perioada 2009-2012. Raportul auditului a fost deja finalizat şi - spun sursele ZIUA de CLUJ - a ajuns pe masa liderilor administraţiei judeţene. Mai multe nereguli financiare scot în evidenţă modul deficitar în care funcţionează aceste instituţii finanţate exclusiv cu fonduri publice.
Conducătorii revistei au considerat că nu trebuie să justifice în niciun fel încheierea contractelor de drepturi de proprietate intelectuală. A existat un singur model de contract aplicat pentru orice tip de salariu care se acorda, fie suplimentar angajaţilor, fie colaboratorilor. Pe lângă că aceste contracte erau datate ulterior acordării primei plăţi, mai erau şi neconforme. De pildă, nu era prevăzută nici o sancţiune pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către prestator, ci doar obligaţia insituţiei de a plăti. Raportul de audit arată că acest tip de contract a fost utilizat pentru plata unor servicii care nu fac obiectul dreptului de autor. De pildă, Sucală Cuc Nicolae, angajat pe postul de contabil şef, a încasat suplimentar salarii de 3.600, 5.000 şi 2.000 de lei - pentru că ar fi „coordonat tehnic" redactarea unor albume („Cluj Arena", "Cluj, Kolozsvar, Klausenburg", "Salina Turda"), dar şi pentru că ar fi ales hârtia şi tipografia. Sucală a activat în cadrul Tribuna ca salariat, cumulând şi pensia de la Centrul de Studii Transilvane. Şi cum nu era suficient, în noiembrie 2010, a primit tot de la Tribuna, tot cu ocazia pensionării suma de 7.344 de lei („drepturi sindicale cu ocazia pensionării").
Nu doar Sucală a încasat sume nejustificate din drepturi de autor, ci şi directorul Danciu. Deşi nu figura pe coperta albumului „Cluj-Napoca, ornamente neştiute - vârsta de fier", a primit suma de 3.000 de lei. Contribuţia sa nu e vizibilă în niciun fel nici în acest album, aşa cum nu e vizibilă nici în „Albumul judeţului Cluj", pentru care a obţinut 2.000 de lei. Raportul de audit concluzionează că pentru aceste albume s-au făcut mai multe plăţi fără logică. De pildă, pentru albumul „Cluj Arena", RAADPP Cluj a trimis fotografii editate, şi totuşi fotoreporterul Ştefan Socaciu a primit în plus salariu pentru prelucrare de fotografie. O altă persoană, cu acelaşi nume şi semnătură identică / după cum se precizează în raportul de audit/ Mihaela Socaciu, a fost de plătită tot pentru editare de fotografii. Inclusiv pe persoană fizică autorizată (Toma George Tothpal) s-au acordat sume în baza unor contracte de drepturi de autor, tot pentru prelucrare de fotografie, deşi Tribuna îl are angajat pe Socaciu pentru acest tip de serviciu.
Raportul de audit recomandă deschiderea unor acţiuni pentru recuperarea acestor sume nejustificate. Nereguli s-au descoperit şi privinţa contractului colectiv de muncă, în care s-a prevăzut ca angajaţii să aibă dreptul la o primă de 1.600 de lei, pentru „refacerea capacităţii de muncă", la care se adăuga şi o primă de vacanţă de 1.000 de lei. În 2011, ianuarie, angajaţii au primit şi al 13-lea salariu, care, spune raportul de audit, a fost virat de două ori în bancă, dintr-o greşeală.
Alte nereguli consemnate vizează o serie de contracte de transport, încheiate cu două societăţi din Iaşi. De la firma Micedu a fost închiriat un autocar de patru stele pentru transportul a 49 de persoane, pe ruta Iaşi - Băile Felix, contra sumei de 8.498 de lei, plus TVA. La contract a fost anexat un tabel cu 49 de participanţi la o şcoală de vară, din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, România, în perioada 5-11 iulie 2010. Nu există, însă, nici o dovadă în privinţa acestei cheltuieli, ci doar o anexă cu un tabel nominal, pe care îl semnează strict reprezentanţii Tribuna.
Aceeaşi situaţie a fost semnalată în cazul contractului semnat cu compania Farmacom, pentru un transport de persoane pentru perioada 4.07 - 10.07, 2011, pe ruta Iaşi - Târgu-Mureş. Nu există documente justificative pentru plata sumei de 7.875 de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Tot Farmacom a semnat un contract de transport cu Tribuna pentru 7.590 de lei, pentru care nu există documente justificative. Mai sunt şi alte cheltuieli nelămurite pe care le semnalează acest raport de audit, însă preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a subliniat că nu-şi permite să comenteze până nu va analiza ce soluţii sunt propuse pentru a remedia situaţia din cadrul acestei reviste.