Avioanele vor ateriza la Cluj pe pistă nouă din 26 octombrie

Avioanele vor ateriza la Cluj pe pistă nouă din 26 octombrie
Conducerea Aeroportului şi a Consiliului Judeţean a fixat marea inaugurare a noii piste de aterizare-decolare în 26 octombrie. Pentru a acoperi cheltuielile acestei investiţii, Uioreanu speră să obţină la de guvern 50 de milioane de lei.

Prima etapă din construcţia pistei de aterizare-decolare, în lungime de 2.100 de metri, s-a încheiat. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a informat că în prezent se execută operaţiuni de testare cu avioane şi că în data de 26 octombrie ar urma să aibă loc şi un eveniment special pentru inaugurarea noii piste. Chiar dacă investiţia s-a finalizat, Consiliul Judeţan mai are termen până în 2015 pentru a achita constructorului toate plăţile. Pentru a degreva bugetul Consiliului Judeţean, Uioreanu speră să obţină de la guvern 50 de milioane de lei.

Noua pistă a aeroportului (prima etapă de 2100 de metri) a fost contractată la preţul de 137,8 milioane de lei (fără TVA), de către Construcţii Napoca SA - Icco Systems - Geo Arc Otopeni, iar pe parcurs a ajuns să coste peste 188 de milioane de lei. Consiliul Judeţean s-a angajat să achite toţi aceşti bani însă pentru a putea face faţă cheltuielilor a apelat şi la sprijinul Guvernului. Astfel, într-un act normativ propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se arată că administraţia judeţeană din Cluj a cheltuit în perioada 2011-2013, pentru costurile de la pistă, 78.107.200 de lei. În afară de aceşti bani, s-au alocat sume importante şi pentru exproprierile de terenuri din zona pistei, în valoare de 17.582.000 de lei, în condiţiile în care procedura nici nu s-a finalizat încă.


Din documentul ministerului mai reiese că sumele necesare pentru achitarea integrală a lucrărilor la noua pistă s-ar ridica la 145.000.000 de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se aşteaptă ca Guvernul să transfere către Cluj la următoare rectificare bugetară, care va avea loc în octombrie, suma de 50.000.000 de lei. „Dacă am primi banii aceştia n-am mai avea un buget atât de strâmtorat şi am avea posibilitatea să ne concentrăm mai mult pe drumuri", a spus Uioreanu.

El a precizat că administraţia judeţeană are obligaţia să achite consorţiului condus de Construcţii Napoca toate cheltuielile angajate la pistă până în 2014. Pentru costurile suplimentare care au apărut în afara lucrărilor angajate iniţial, termenul este 2015, a precizat Uioreanu. Acesta a mai dezvăluit că în prezent se execută operaţiunile de calibrare pentru ca noua pistă să fie deschisă oficial din octombrie. „Inaugurare va avea loc în 26 octombrie. Se pregăteşte un miting aviatic, vor participa inclusiv avioane de luptă, va fi un moment frumos, pe măsura importanţei acestei investiţii care va contribui enorm la dezvoltarea Clujului", a ţinut să precizeze Uioreanu. Lucrările la pista de 2100 de metri au început în septembrie 2011 şi urmau să se finalizeze în maxim 6 luni. Din pricina problemelor pe care le-a ridicat amplasamentul, proiectul se încheie de abia acum.

Comenteaza