Blocul PDL-istului Onofrei: proprietarul ameninţă cu instanţa, PSD-ul, cu DNA
- Scris de Ionel Lespuc
- 21 Sep 2015, 13:20
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consilierii locali sunt chemaţi marţi să dezbată din nou situaţia blocului de şase etaje şi a casei construite pe Calea Mănăştur de PDL-istul sucevean Orest Onofrei. PUD-ul (planul urbanistic de detaliu) pentru blocul fostului parlamentar a picat în şedinţa de Consiliu Local din 5 august.
Atunci, PSD-istul Gabriel Oniga a reuşit să blocheze aproape de unul singur hotărârea de Consiliu Local care prevedea aprobarea PUD-ului pentru bloc. „PUD-ul iniţial i s-a aprobat dezvoltatorului cu condiţia ca, la final, înainte de a fi dat în folosinţă blocul respectiv, să demoleze casa care exista în spatele blocului şi să creeze acolo un loc de joacă pentru copii. Casa este însă şi acum în picioare, iar petentul ne cere acum să acceptăm un parc de joacă pentru copii înghesuit în 10 metri pătraţi", a spus Oniga, politician aflat în opoziţie în Consiliul Local. Declaraţia sa i-a pus pe gânduri chiar şi pe colegii săi de la putere.
Orest Impex ameninţă cu instanţa
Subiectul se întoarce acum în Consiliul Local. Avocata Ioana Stanca, reprezentanta Orest Impex SRL, a depus o plângere prealabilă în care ameninţă cu instanţa, iar aceasta şi-a găsit loc la punctul 38 al ordinii de zi de marţi.
"În condiţiile în care comisia tehnică de specialitate din cadrul Direcţiei de Urbanism a emis un aviz favorabil în sensul nedemolării construcţiei existente în teren, precizând expres că nu sunt încălcate prevederile legale ale Legii 350/2011 şi nici ale Legii 50/1991, considerăm că respingerea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 165/2011 este nelegală şi constituie pentru subscrisa o vătămare a dreptului de a recepţiona imobilul construit, de a-l folosi şi de a dispune de el. (...) Subliniem că demolarea impusă construcţiei existente pe teren reprezintă o gravă încălcare a dreptului de proprietate, garantat de art. 44 din Constituţia României şi de art. 555 din Codul Civil Român, precum şi o gravă încălcare a prevederilor Legii 50/1991, în condiţiile în care construcţia a fost edificată în temeiul unei autorizaţii de construire eliberată cu respectarea prevederilor legale. (...) Dincolo de vătămarea unor drepturi garantate constituţional, am fost afectaţi în interesul nostru privat legitim. (...) Pentru toate aceste motive vă solicităm să admiteţi plângerea prealabilă şi să dispuneţi revocarea actului administrative, în caz contrar vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţei judecătoreşti competente", scrie în plângerea prealabilă.
Oniga nu s-a răzgândit. "Cercul în care am intrat acolo duce, ca cineva să răspundă pentru aceste lucruri"
Gabriel Oniga susţine că nu şi-a schimbat punctul de vedere şi că va vota din nou împotrivă. "Am rămas în şedinţa Comisiei de Urbanism la aceeaşi părere, de a respinge plângerea prealabilă, care nu vine cu nimic nou. Nici nu are cu ce să vină nou, trebuie doar să respecte autorizaţia care prevede demolarea şi atât. Pe colegii mei i-am văzut confuzi, nu ştiu ce să facă, vom vedea mâine cum se înţeleg. Am fost ameninţaţi cu instanţa şi mie mi se pare că este cea mai bună variantă. Nu putem noi să reparăm prostia lui. Dacă instanţa va dispune demolarea casei e un pic mai complicat, pentru că aceasta a fost cesionată la bancă şi intră în alte probleme. Acolo foarte mulţi au greşit de-a lungul timpului. Şi vechea comisie tehnică. Cum poţi să îi autorizezi unui om o casă pe care după aceea trebuie să o demoleze. E absurd. Pe urmă, pasul 2, dacă autorizezi o casă care trebuie demolată, cum dracu' vii şi o recepţionezi? Nici asta nu pot să înţeleg. Eu cred că cercul în care am intrat acolo duce, ca cineva să răspundă pentru aceste lucruri", a spus Oniga, făcând o trimitere transparentă la DNA.
Povestea investiţiei de pe Calea Mănăştur
Suceveanul Onofrei are soţie originară din Cluj, Cristina, iar soacra politicianului avea o proprietate pe Calea Mănăştur. Planul familiei era să construiască în curtea din spate o casă, apoi să dărâme vechea locuinţă de la stradă şi să ridice în loc un bloc. Zis şi făcut.
Casa din spate a fost terminată în 2011 şi vândută, prin programul Prima Casă, uneia dintre fiicele lui Orest Onofrei. Iar banii obţinuţi de la bancă au fost folosiţi pentru lucrările la bloc. Soacra s-a mutat în noul imobil, iar casa de la stradă a fost dărâmată şi în locul ei a răsărit o mândreţe de bloc. Finalizat în 2015, acesta are 12 apartamente de două şi trei camere, dintre care şapte au fost deja vândute, şi 14 locuri de parcare subterane.
Când a obţinut autorizaţia de construire, Orest Onofrei s-a angajat să dărâme casa din spatele proprietăţii; cel puţin aşa susţin documentele. „Nu e adevărat. În autorizaţie nu scria că trebuie să demolăm şi casa nouă, doar pe cea veche. Abia când am terminat blocul mi s-a spus că trebuie să dărâm casa. Am spaţiu verde şi loc de joacă, dacă trebuie le voi face mai mari. Nimeni în zona asta nu are loc de joacă. Mi s-a spus că „ar da bine". Eu am primit autorizaţie de construire pentru locuinţa din spate în 2010, iar aceasta a fost vândută prin Prima Casă şi s-a garantat cu ea la Fondul Naţional de Garantare a
Creditelor pentru IMM-uri. La recepţia şi întabularea casei, aceeaşi autoritate a anulat practic primul PUD", a spus Onofrei. „Cu siguranţă ştia că trebuie să dărâme casa, dar asta nu schimbă situaţia: el respectă indicatorii urbanistici. Până la urmă, pe proprietatea sa poate face ce vrea", a declarat un consilier local intervievat pe acest subiect de ZIUA de CLUJ.
Blocul politicianului face parte dintr-un proiect unitar, format din două clădiri alipite. Pe partea de vest, imobilul îi aparţine omului de afaceri Dumitru Şomlea, patronul hotelului Pami.
Fost parlamentar, Onofrei a fost propus ministru în Guvernul Boc
Ascensiunea suceveanului Orest Onofrei, medic veterinar la origine, în politică a început la mijlocul anilor 90, odată cu guvernarea CDR, când a fost ales consilier judeţean pe listele PNŢCD, fotoliu pe care l-a ocupat până în 2004.
În 2003, îşi începe şi cariera de traseist politic, după ce demisonează din PNŢCD, partid aflat pe moarte, şi se înscrie în PNL. Pe listele liberalilor obţine un mandat de deputat în 2004, dar renunţă la capitală pentru a ocupa postul de prefect al judeţului Suceava, în perioada 2005-2008, în timpul guvernării alianţei DA.
În 2008, demisonează din rândurile liberalilor pentru a se alătura PDL. În toamna lui 2008, devine senator PDL de Suceava şi îşi duce mandatul la bun sfârşit.
În 2009, a fost nominalizat pentru a ocupa funcţia de ministru al Agriculturii în timpul Guvernului Boc, dar a renunţat după ce presa a devoalat accidentul mortal pe care Onofrei l-a provocat în anul 2002. Accidentul a avut loc în judeţul Bacău şi s-a soldat cu moartea unui copil de 9 ani. Judecătoria Iaşi l-a condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, iar în 2007 Curtea de Apel Iaşi l-a achitat ca urmare a modificărilor apărute în Codul Rutier, beneficiind de legea cea mai favorabilă.
La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, Orest Onofrei a candidat pe listele PDL.
DECLARAŢIE
„Este un abuz. Nici nu m-am gândit să merg la şedinţa de Consiliu Local, pentru că aprobarea noului PUD mi s-a părut un lucru natural. Eu respect toţi indicatorii urbanistici, adică CUT (coeficientul de utilizare al terenului) şi POT (procent de ocupare al terenului). Voi contesta decizia Consiliului Local, iar dacă nu se aprobă un nou PUD, voi da instituţia în judecată"
Orest Onofrei, în 5 august