Blocuri ale unui off-shore din Cipru, contestate. Se anunţă o şedinţă cu scandal la Consiliul Local
- Scris de Ionel Lespuc
- 25 Oct 2016, 18:03
- Administraţie
- Ascultă știrea
Pe strada Trifoiului, din cartierul Bună Ziua, se sapă o fundaţie adâncă. Acolo ar urma să se construiască două blocuri de zece etaje (opt şi două retrase), parte dintr-un proiect care se numeşte Grand Hill Residence. Este peste drum de Grand Hotel Italia, dar dezvoltatorul imobiliar nu are nicio legătură cu proprietarii hotelului: se numeşte Gad Real Estate şi are în spate un off-shore din Cipru.
Zeci de vecini merg să ceară oprirea proiectului
„Suntem la început de drum, puţin gălăgioşi, dar promitem să ne transformăm într-un ansamblu rezidenţial frumos", scrie pe gardul împrejmuitor. Textul prietenos nu a fost primit cu prea multă căldură de vecini. Aceştia nu au probleme cu zgomotul, ci cu însăşi prezenţa acestor blocuri. Miercuri, circa 30 de vecini, alături de un avocat şi de juristul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC) vor fi prezenţi la şedinţa de Consiliu Local pentru a face scandal.
În 24 septembrie, locuitorii din zonă au protestat prin ceea ce ei au numit „simulare de trafic", prin care au dorit să arate cât de mult se va îngreuna circulația pe această stradă.
APUC a făcut o plângere prealabilă adresată consilierilor locali şi primarului, în care cere revocarea planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru acest proiect. Un amănunt interesant este că în PUZ apar patru blocuri cu zece etaje, dar deocamdată au fost autorizate doar două.
„Prin PUZ se realizează o aglomerare urbană nejustificată, incompatibilă şi imposibil de susţinut de circulaţiile existente în prezent sau în forma propusă de a fi sistematizată prin PUZ, aceasta din urmă fiind în contradicţie flagrantă cu realitatea faptică şi imposibil de realizat, de vreme ce are în vedere desfăşurarea circulaţiei pe artera Bună Ziua pe patru benzi de circulaţie. Nu doar că situaţia circulaţiei pe patru benzi pe strada Bună Ziua nu este reală, dar nici nu poate fi realizată", se arată în plângerea prealabilă.
Elek: „Dacă plângerea prealabilă va fi respinsă, vom merge în instanţă"
„Vom fi acolo cu avocatul nostru, cu juristul asociaţiei şi cu vecinii să le spunem consilierilor locali că fac o mare greşeală dacă resping plângerea prealabilă. Considerăm că proiectul este abuziv, aprobat pe genunchi. PUZ-ul este nefundamentat, deşi instanţa a cerut de curând ca municipalitatea să prezinte motivări în asemenea cazuri. Proiectul nu are la bază studii multidisciplinare: studiu de trafic, situaţia din teren, puncte de vedere ale vecinilor. Probabil există un studiu de impact la dosar, dar noi încă nu am reuşit să îl vedem. Zona este foarte aglomerată, iar motivul pentru care s-a aprobat PUZ-ul, că strada Bună Ziua va avea patru benzi şi suportă un trafic mare, nu se susţine. Este imposibil ca strada să mai fie lărgită la patru benzi. Dacă plângerea prealabilă va fi respinsă, vom merge în instanţă. Vor intra în cauză vecinii, firme din zonă, posibil şi hotelul", a spus Elek Levente, preşedintele APUC.
APUC a câştigat de curând în primă instanţă un proces în care cerea anularea autorizaţiei de construire a unui ansamblu imobiliar construit, în cartierul Europa, de familia lui Dorin Ciatarâş, directorul Companiei de Apă Someş.
Executivul din primărie îi îndeamnă pe consilierii locali să respingă plângerea. În informarea semnată de directorul executiv Corina Ciuban şi de arhitectul şef Ligia Subţirică se arată că documentaţia conţine toate studiile necesare, că iniţierea PUZ şi PUD a fost anunţată într-un ziar, în 2009, că autorizaţia de construire s-a emis legal şi a produs deja efecte. De asemenea, se mai spune că există un studiu de trafic realizat de Universitatea Tehnică şi că celelalte două blocuri urmează să fie autorizate după ce se va efectua un nou studiu de trafic.
De vânzare: 1.100 de euro metru pătrat finisat
Grand Hill este un proiect internaţional. Potrivit clujust.ro, societatea Gad Real Estate SRL are ca asociat unic o firmă offshore din Cipru, Phelma Investments Limited, care, potrivit Monitorului Oficial, este "reprezentată legal de către dna Costea Ioana Alina, conform împuternicirii date prin Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 25.04.2016". Ioana Costea este expert contabil, asocial al firmei A&I Consulting.
Phelma Investments este administrată, conform gazeteidecluj.ro, de societatea Adama Management, controlată de cetăţeanul german de origine evreiască Dvir Cohen Hoshen. Acesta este fiul lui Isaac Cohen-Hoshen, un mare investitor imobilar cu proiecte în România, în alte ţări europene şi în SUA.
Apartamentele au fost deja scoase la vânzare, din stadiul de proiect, exclusiv prin agenţia Coldwell Banker Transilvania. Prețurile de vânzare ale locuințelor din Grand Hill Residence pornesc de la 1.103 de euro pe metru pătrat finisat, cu TVA inclusă și loc de parcare suprateran, arată agenţii imobiliari.