Le declară război! ”Clujul nu este al șmecherilor si cocalarilor însetați de bani până la disperare, nu este nici al corupților din serviciul de urbanism”
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Mai 2018, 10:18
- Administraţie
- Ascultă știrea
Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului mai are o săptămână până la momentul când ar trebui să plătească 30.000 de euro, în urma unei decizii ciudate a Curții de Apel Alba. Președintele asociației s-a declarat decis să continue să demaște abuzuri.
Pe strada Măceșului, din Cluj, există un proiect imobiliar exagerat. Procurorii nu au încercat să afle cum a fost aprobat un ansamblu care deviază cursul unui pârâu și care se ridică pe ceea ce în planul urbanistic general era o zonă neconstruibilă. Oamenii din zonă s-au opus; de aici și-a luat avânt Asociația pentru Protecția Imobiliară a Clujului (APUC), care se numea inițial Asociația pentru Protecția Imobiliară a străzii Măceșului.
Asociația a dat dezvoltatorul în judecată; procesul a fost mutat la Baia Mare, iar apelul s-a judecat la Alba. În cele din urmă, APUC a pierdut. Are acum de plătit 30.000 de euro dezvoltatorului, iar termenul este 18 mai. În proces a fost parte și Prefectura Cluj, care a atacat autorizația de construire la tribunal.
Președintele APUC, Elek Levente, a postat pe Facebook un mesaj prin care explică ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere.
”Ce vedeți în imagini (foto) nu e o abominație din Minecraft sau ceva proiect eșuat dintr-o distopie paralelă. Este un proiect imobiliar din cartierul Bună-Ziua, chiar aici în Cluj, în “orașul comoară”.
Un proiect care încalcă toate normele, atât legale cât și ale bunului simț.
Nu contează că pentru construcție s-a deviat cursul unui pârâu, ceea ce e ilegal.
Nu contează că s-a construit pe zonă verde, zonă neconstruibilă (V4,V5)
Nu contează că regimul de înălțime e complet nepotrivit pentru zonă. Blocuri de 10 etaje intre case.
Nu contează că nu se respectă distanța necesară față de o magistrală de gaz - ceea ce e atât periculos cât și ilegal.
Nu contează ca nu există un studiu de trafic sau de impact la baza acestui proiect.Nu contează nimic atunci când interesul primează.
Așa că Curtea de Apel Alba a decis că proiectul poate merge înainte în ciuda tuturor problemelor, expertizelor, în ciuda realității de la fața locului.
Ba mai mult, cei care au “deranjat” dezvoltatorii imobiliari trebuie pedepsiți exemplar și descurajați. Aceeași instantă a acceptat în premieră națională cheltuieli de judecată de peste 30.000 de euro. Este o decizie fără precedent, menită parcă să facă un exemplu din APUC - Asociația Pentru Protecția Urbanistică a Clujului și să le taie elanul.
De ce? Pentru că de 4 ani șmecherii mânați de foamea de profit ilegal cu orice preț, corupții din administrația locală și alți "oameni de bine" nu se mai pot desfășura în voie la Cluj, din cauza APUC, care le demască manevrele.
Pentru cei care nu știți, cei de la APUC se luptă de 4 ani cu abuzurile urbanistice din Cluj. Au oprit multe mizerii gândite să aducă cât mai mult profit indiferent de costurile pentru oraș, pentru clujeni.O mâna de oameni cu spirit civic adevărat au luptat în ultimii 4 ani pentru a proteja calitatea condițiilor de locuit din Cluj. Eu unul vreau să îi văd în continuare pe baricade, adică vreau să știu că există în continuare acest filtru care demască abuzurile din urbanism.
Dacă dispare APUC dispare cel mai puternic și curajos spirit civic al Clujului din ultimii ani.
Dragi prieteni, Clujul este a nostru, al tuturor celor care dorim să trăim civilizat si să ne creștem copii într-un mediu sănătos. Clujul nu este al șmecherilor și cocalarilor însetați de bani până la disperare, nu este nici al corupților din serviciul de urbanism care au făcut averi colosale din salariu de bugetar, nici al firmelor de arhitectură care domină primăria, nici a politicienilor, foștilor milițieni sau șefi de companii de stat care construiesc abuziv și ilegal sub acoperire la Cluj.Clujul nu este nici a magistraților incompetenți sau corupți și nici a foștilor magistrați care-și tranzactionează influența pe la diferitele instanțe judecătorești.
Clujul nu este nici al celor de la DIICOT sau DNA Cluj care dorm în papucii statului.
Clujul e al nostru și acum este un moment când putem si trebuie să demonstra acest fapt.
Așa că pe mine decizia asta care lasă proiectul de mai sus să continue și îi pedepsește pe cei care au îndrăznit să se opună m-a descumpănit, dar nu m-a descurajat. Ba mai degrabă m-a enervat. Și voi fi și mai implicat. Pentru că noi, clujenii ăștia care vrem un pic de ordine în oraș, care ne-am săturat de toate abuzurile și proiectele făcute pe pile, noi suntem singurii care putem opri abuzurile din urbanism, a scris Elek Levente.
Dezvoltatorul de pe strada Măceșului este Synesis Development SRL, o formă deținută de Ana Câmpean, Petru David, Ioan David, Florin Danci și Marius Valentin Crișan, potrivit termene.ro.