Boc cere Guvernului locuințe ANL: ''Programul e vital pentru marile aglomerări urbane. Riscăm să pierdem resursa umană"

Boc cere Guvernului locuințe ANL: ''Programul e vital pentru marile aglomerări urbane. Riscăm să pierdem resursa umană"

Primarul Clujului cere Guvernului să reia programul pentru locuințe ANL.

"Propunem Guvernului un parteneriat, astfel încât să reia construcția de ANL-uri. Este o urgență națională reluarea programului ANL pentru tineri. A intrat în adormire, dar e extrem de important în marile aglomerări urbane. Nu poate fi amânat pentru că ne pierdem ce avem mai important în această țară, resursa umană", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% în proprietate privată și 1,3% în proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Stocul a inclus „174 locuinţe construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), 1.368 locuinţe sociale și din fondul locativ de stat, ocupate în proporţie de 100%, și 12 locuinţe de necesitate.” "În ceea ce privește alocarea de locuințe sociale, învederăm faptul că anual se acordă în medie de 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an", se arată în procedura de achiziție. 

Primăria oferă subvenții la chirie 

O măsură luată de Primăria Cluj-Napoca ca alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, a fost cea de acordare de subvenţii pentru chirie persoanelor/familiilor care se află în risc de marginalizare. MAI MULTE DETALII AICI!

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a lansat, în 2019, procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice. Bugetul estimat pentru acel an a fost  de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. 

Boc cerea, în 2019, guvernului PSD locuințe ANL 

Primarul Emil Boc solicită guvernului Viorica Dăncilă să reia construcția de locuințe ANL în oraș, după mai bine de 10 ani. El oferă terenul de pe Valea Gârbăului. Proiectul a fost lansat încă din 2010, de către Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Acolo urmau să fie construite 23.000 de apartamente. La acea vreme, proiectul a fost evaluat la 69 de milioane de euro. "Încă nu am primit niciun răspuns", a punctat edilul. 

Comenteaza