Boc, despre noul cost la metrou: "Nu facem nimic de capul nostru"

Boc, despre noul cost la metrou: "Nu facem nimic de capul nostru"

Primarul Emil Boc a dat de înțeles că proiectul metroului merge mai departe și că nu ar fi probleme cu finanțarea acestuia. 

"Noi tot ceea ce facem, facem cu acordul consultării cu ministerul Transporturilor. În hotărârea de Consiliu Local sunt precizate exact sursele de finanțare. Noi nu am face nimic de capul nostru, decât pe baza colaborării cu Guvernul României și cu ministerul Transporturilor. Din moment ce Guvernul ne-a dat acceptul să actualizăm indicatorii tehnico-economici, proiectul merge mai departe", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Luni, consilierii locali (minus cei de la USR) au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, respectiv o creștere cu circa 35% a costurilor pentru realizarea magistralei de metrou de la Cluj-Napoca, ca urmare a creșterii prețurilor materialeleor de construcție.

„Nu cred că are rost să comentăm foarte mult. Probabil că unii au aflat mai târziu că a fost un război declanșat de către Rusia în Ucraina și de aceea trebuie să se actualizeze acești indicatori tehnico-economici. Proiectul trebuie să urmeze cu exactitate procedurile legale. Spun asta legat de procedurile de a oferi participanților dreptul de a depune în termen oferte de lucru. Noi am sperat până în ultimul moment că vor fi ofertanți pentru metrou în baza indicatorilor tehnico-economici aprobați. Până când am constat că nu se întâmplă, nu aveam de unde să știm, până în ultimul moment, dacă va fi vreun participant sau nu. Când am avut această confirmare, atunci am putut cere suspendarea procedurii în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici”, le-a replicat Boc celor de la USR.

Odată aprobați noii indicatori tehnico-economici de către Guvern, licitația poate continua, însă va avea un termen limită de depunere a ofertelor mai restrâns, întrucât se consideră că firmele interesate au avut deja tim să pregătească o ofertă.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea inițială de 6.581.365.277 lei cu TVA a proiectului crește la 9.127.526.424 lei cu TVA, așadar o creștere de 35,7% a costurile aferente realizării Magistralei I de metrou.

Comenteaza