Boc, despre parcul Observator: "Un milion de euro, atât ne-a costat hărțuirea prin procese pentru a ajunge la același rezultat"

Boc, despre parcul Observator: "Un milion de euro, atât ne-a costat hărțuirea prin procese pentru a ajunge la același rezultat"

Parcul Observator se apropie de momentul licitației publice pentru executarea lucrărilor. 

"Este primul proiect de acest fel din România, când o administrație locală expropriază teren unde s-ar fi dorit să se facă blocuri pentru a face parc. Doisprezece procese, atâtea am avut într-un an pentru a face acest parc. Le-am câștigat pe cele necesare pentru a putea face parcul. Costul? Un milion de euro, atât e diferența în privința costurilor față de cât era acum un an, atât ne-a costat hărțuirea fostului proprietar, prin procese, pentru a ajunge la acelați rezultat", a declarat edilul Emil Boc, în debutul ședinței de Consiliu Local, în cadrul căruia s-a aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție. 

„Se aprobă actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare parc Zona Observator, cartier Zorilor, din municipiul Cluj-Napoca” aprobați prin Hotărârea 997/2019”, se arată în proiectul de hotărâre pe care consilierii locali îl vor aproba în ultima ședință din decembrie 2021. Valoarea totală a investiției este de 19.787.000,82 lei cu TVA. Finanțarea investiției va fi făcută din fonduri de la bugetul local. Durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni calendaristice.

Municipalitatea vrea să planteze 180 arbori și 240 arbuști, pe lângă cei existenți şi să amenajeze spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber. Sistemul inteligent de irigație va reduce costurile de întreținere și va păstra vie vegetația în timpul perioadelor secetoase. 

Proiectul include și un nou sistem de iluminat prevăzut, cu tehnologie led și telegestiune, similar cu sistemele utilizate în alte proiecte cu fonduri europene implementate. Întreaga infrastuctură tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran, iar amenajarea parcului, abordată într-o manieră integrată, cu atenție la deplasările pedestre și velo. 

Procesele au plecat de la faptul că terenul nu este unul public, ci a fost expropriat de la firma Florisal, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Conform evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,9 milioane de lei. Valoarea contractului pentru realizarea parcului este de 7,08 milioane de lei, licitaţia urmând să fie relansată.

Comenteaza