Boc, în concediu cu partidul. În China

Boc, în concediu cu partidul. În China
După reprezentaţii publice cu preşti aruncaţi în lac, şuturi la poartă într-o sală de sport care n-a putu fi folosită de elevi, scheme pe skatebord, primarul de Cluj Emil Boc a ales să reprezinte municipiul Cluj-Napoca şi în concediu de odihnă.

Boc participă zilele aceste la o vizită de partid a PDL în China pentru a sonda piaţa economică şi stabili un mecanism de colaborare economică de durată între oraşele Beijing, Shanghai şi municipiul Cluj-Napoca. La invitaţia autorităţilor chineze, după cum a precizat purtătorul de cuvând al PDL, Adriana Săftoiu. Fără mandat oficial de la Consiliul Local sau de la Guvernul României, fără bani publici, caută investitorii anunţaţi la Cluj, care însă n-au mai ajuns - pentru hihrocentrala Tarniţa Lăpuşeşti, pentru Someş Dej sau Mechel Câmpia Turzii.

Liderii PDL şi-au schimbat priorităţile pentru perioada 11-17 iunie şi au plecat, pe banii proprii, în vizită în China, la Shanghai şi Beijing. Anunţată printr-un comicat de presă, vizita este, conform sursei citate, în interesul municipiului Cluj-Napoca. Delegaţia PDL este compusă din preşedintele partidului, Vasile Blaga, fostul premier al României, Emil Boc, prim-vicepreşedinţii Anca Boagiu şi Andreea Paul şi secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur. "Delegaţia PDL va avea întâlniri cu reprezentanţi ai conducerii de stat chineze şi cu comunitatea oamenilor de afaceri din China. Obiectivul vizitei este stabilirea unor contacte în vederea realizării unor parteneriate economice şi de afaceri pentru viitor. Un obiectiv specific este stabilirea unui mecanism de colaborare economică de durată între oraşele Beijing, Shanghai şi municipiul Cluj Napoca", a informat PDL printr-un comunicat de presă.
„Vizita în China se efectuează la invitaţia adresată PDL de autorităţile chineze. Câte partide ştiţi dumneavoastră că sunt în China. Unul singur, Partidul Comunist Chinez. Nu implică fonduri publice, nici de la Parlament nici de la Primăria Cluj-Napoca sau vreo altă instituţie. Fiecare membru suportă costurile de deplasare. Scopul principal el vizitei este stabilirea unor contacte economice între Beijing, Shanghai şi municipiul Cluj-Napoca. Orice partid poate primi invitaţii. Nu are nevoie de un mandat oficial. Delegaţia este a partidului, iar Emil Boc participă în calitate de membru al PDL şi răspunde unei invitaţii. Că acesta a ales să nu-şi suspende activitatea de primar al municipiului Cluj-Napoca este foarte bine. Sau voiaţi să facă acest lucru? Nu se deplasează în China ca să semneze nişte hârtii ci să exploateze posibilităţile de cooperare economică în favoarea municipiului Cluj-Napoca. Faptul că vizita delegaţiei PDL se derulează în momentul în care la nivel naţional se revizuieşte Constituţia nu are nicio legătură una cu alta. Un partid nu stă în unul, doi sau trei oameni. Liviu Negoiţă a preluat atribuţiile domnului Blaga. De altfel niciunul dintre membrii delegaţiei nu sunt membri în comisie. Aici este domnul Tişe (Alin, senator de Cluj) , domnul Oltean (Ioan - n.red.) care astăzi a fost numit şi doamna Schelean (Valeria-Diana - n.red). Nu există niciun fel de impediment", a declarat pentru ZIUA de CLUJ purtătorul de cuvând al PDL, Adriana Săftoiu.

În schimb, Alin Tişe, vicepreşedinte al PDL şi senator care face parte în Comisia de revizuire a constituţiei a declarat că nu este la curent cu scopul vizitei pe care liderii PDL o efectuează în China. "De principiu nu cunosc care este ideea pentru că nu am participat de două săptămâni la şedinţele Biroului Permanent al partidului. Ceea ce vă pot spune este că, în virtutea de ales în funcţia de primar poţi reprezenta interesele municipiului şi în concediu. Apoi, orice parteneriat sau protocol semneze, el poate fi prezentat Consiliului Local spre a fi aprobat sau nu. Eu am purtat discuţii cu Bosh şi De'Longhi cu doi ani înainte ca ei să meargă la Guvern. Este adevârat şi că susţinerea de către Guvern a investiţiilor companiilor de la Cluj din final a avut un cuvânt hotărâtor pentru materializarea lor. Nu ştiu despre niciun investitor chinez care intenţionează să vină aici. Eu, în calitatea de senator, ales de clujeni, militez la întâlnirile cu investitorii pentru judeţul Cluj, nu mi s-a cerut de către partid sau de primar să fac lobby la Bucureşti pentru niciun fel de investiţie", a menţionat Tişe.

Biroul de presă al Primăriei Cluj- Napoca a informat că în perioada 11-17 iunie primarul Emil Boc este în concediu iar atribuţiile sale au fost preluate de către cei doi viceprimari.

Nu o dată Emil Boc a declarat în conferinţele de presă săptămânale, că, în timpul în care era premier a stabilit coordonatele pentru o serie de investiţii strategice în România, printre care cea de la Hidrocentrala Tarniţa Lăpuşeşti, printr-un parteneriat cu investitori chinezi.

Cu toate acestea, pe vremea în care Boc era premier şi Sorin Apostu primar de Cluj, practica relaţiilor oficiale internaţionale între Cluj şi China sau Coreea de Sud era alta. La vizita pe care Apostu a efectuat-o în China şi Coreea de Sud, premierul Emil Boc i-a înmânat o schisoare în care Guvernul şi-a exprimat susţinerea pentru o investiţie a companiei Daewoo în România sau la Cluj-Napoca.

Comenteaza