Cad capetele șefilor de la DGASPC Cluj / Alianță PSD – USR PLUS în Consiliul Județean. Tișe: „V-ați inspirat de la București”
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Sep 2021, 12:52
- Administraţie
- Ascultă știrea
Așa cum a anunțat Alin Tișe în urmă cu două luni, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj va fi reorganizată din temelii, fiind prea multe posturi de conducere.
Alin Tișe, liderul forului administrativ județean, anunțase că posturile de conducere la DGASPC Cluj vor fi reduse cu 70%, iar posturile de director cu 60%. Totuși, vor crește numărul de posturi de execuție „realmente necesare” pentru o bună funcțiune a direcției.
În ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj, de joi, 30 septembrie 2021, s-a regăsit pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre privind reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, aprobarea Organigramei, Statului de Funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare a aparatului propriu și a serviciilor sociale furnizate de către aceasta.
Consilierii județeni ai PSD, în frunte cu liderul Alexandru Cordoș au cerut ca proiectul să fie amânat pentru ședința următoare deoarece n-au putut consulta raportul de audit extern cerut de forul județean, iar o decizie așa importantă necesită un timp mai mare de dezbateri.
„Se spune că ar fi vorba de o epurare politică făcută de Consiliul Județean”, a fost remarca consilierului social-democrat Vasile Sălătioan.
Potrivit referatului de specialiate, în prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj are un număr de 1329 posturi, din care 166 în aparatul propriu (152 funcţii publice din care 19 de conducere şi 133 de execuţie, 14 funcţii contractuale din care 1 de conducere și 13 de execuţie) 1017 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (30 șef centru, 3 coordonator personal de specialitate și 984 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști.
Structura organizatorică a DGASPC Cluj propusă cuprinde 1317 posturi, din care 167 în aparatul propriu (136 funcții publice, 9 de conducere și 127 de execuție și 31 funcții contractuale de execuție), 1004 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (1 șef serviciu, 11 șef centru, 1 coordonator personal de specialitate și 991 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști.
Astfel, modificările propuse vizează: desființarea/înființarea de noi structuri prin separarea unor activități; redimensionarea unor structuri existente; reorganizarea a 27 din cele 30 de centre existente în 9 complexe de servicii sociale; transformări de posturi ca urmare a promovării angajaților.
„Nu urmărim să dăm oameni afară, ci să reașezăm lucrurile între personalul de conducere și angajați. Șefii vor rămâne șefi, dar vor fi mai puțini. Deranjul este la unii care nu mai muncesc pe funcții de conducere și vor lucra pe funcții de execuție. Aici erau, la fiecare centru: director de centru, administrator de centru, coordonator de centru, ajutor de administrator, doar să dăm salarii de funcții de conducere. Legea ne obligă de altfel să le oferim tot poziții de șef”, a explicat liderul Consiliului Județean Cluj.
Tișe a mai precizat că în raportul auditorului extern se recomandă reducerea chiar cu 50% a întreg personalului.
Amendamentul de amânare a proiectului a fost susținut și de consilierii județeni ai USR PLUS, dar n-a întrunit numărul necesar de voturi pentru amânare, majoritatea PNL având câștig de cauză.
„Nu pot să nu constat că s-a format o coaliție PSD - USR PLUS, la fel ca la București”, a declarat Alin Tișe, la finalul dezbaterii.
În final, proiectul a fost aprobat cu 21 de voturi „pentru”.