Video Când preia în totalitate Supercom operarea CMID-ului / Planuri ambițioase pentru Tișe: „Vom ajunge să facem bani din gunoaie”

Când preia în totalitate Supercom operarea CMID-ului / Planuri ambițioase pentru Tișe: „Vom ajunge să facem bani din gunoaie”

Societatea Supercom va ridica gunoaiele clujenilor în următorii 10 ani. Tot compania bucureșteană a câștigat și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor, unde forul administrativ județean are planuri mari - să transforme gunoaiele în bani.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus, la ZIUA LIVE, care sunt ultimele noutăți în ceea ce privește activitatea firmei Supercom de când a monopolizat întreg județul.

Până acum avem 12 primării din județ care au trecut la un sistem de aplicare a unei taxe pe lună, respectiv pe an. În acest caz primăria știe că tot ce nu e acoperit de la cetățeni într-o lună, trebuie să acopere de la bugetul local urmând ca ulterior să recupereze suma de la cetățean. Există și cealaltă categorie de primar care nu se implică și spune că este strict treaba cetățeanului raportat la firmă și așteaptă să se contracteze cât mai mult. Aceasta este situația acum. Odată cu trecerea lunilor cu siguranță vor contracta cât mai mulți și atunci lucrurile se vor lămuri. Treptat se va da putere primarilor pentru a urmări și sancționa societatea Supercom dacă nu își face datoria - Alin Tișe.

„Va fi un caz unic în România”

Șeful CJ Cluj a vorbit și despre situația CMID-ului, precizând că cei de la Supercom urmează să preia în câteva zile operarea celulei.

CMID-ul a fost deținut și s-au făcut ultimele lucrări de către RADP. Și acolo a fost o perioadă de tranziție. Se va preda în totalitate de către RADP la Supercom în următoarele zile. Odată ce vor intra și în preluarea în totalitate a CMID-ului, nu mai există justificări pentru alte măriri de preț și cred că putem începe să așezăm sistemul și să meargă optim.

La CMID avem o celulă mare, cu trei mini celule. Durata lor de viață este de la 15 la 20 de ani, în funcție de canitatea de gunoi pe care o ducem și de fracția care rămâne pentr a fi depozitată. Speranța societății care duce gunoiul este să se proceseze până la 10-20% doar în această celulă.

Totodată, tocmai pentru că vrem să preîntâmpinăm momentul în care celulele vor fi pline, am demarat un studiu de piață care să ne dea soluția de administrare a celor trei celule și de valorificare a fracțiilor. Aici sunt deja soluții în Europa prin care și ultima fracție rămasă se poate utiliza prin diferite procese chimice și prin cumpărarea anumitor instalații specifice, de a transforma gunoiul procesat în energie termică sau electrică.

Studiul pe care îl facem va duce la o eficiență energetică din deșeuri și se vor face bani din gunoi. Va fi un caz unic în România. Vom ajunge să facem bani din gunoaie. Este o chestiune de timp până când se va întâmpla. Energia se va putea utiliza la clădirile din oraș, la școli, etc”, a explicat Tișe.

Amintim, fima bucureșteană Supercom a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul Cluj - pe toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor.

Comenteaza