Ce a fost lăsat în afara strategiei de dezvoltare a Clujului

Ce a fost lăsat în afara strategiei de dezvoltare a Clujului
Strategia de dezvoltare a judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020 a stârnit o aprigă dispută între consilierii judeţeni ai USL şi cei ai PDL.

Consilierii PSD şi-au exprimat nemulţumirea pentru faptul că o bună parte din proiectele pe care le-au propus nu se regăsesc în strategia de dezvoltare a Clujului, elaborată la cererea fostului executiv al administraţiei judeţene. Şi au fost amintite propunerile privind dezvoltarea unor parcuri de energie sau a unor planuri de reîmpădurire. În replică, reprezentanţii PDL au arătat că această strategie a fost realizată din fonduri europene, fiind vorba de un document programator care va sta la baza accesării de noi fonduri europene, pe programele ce se vor deschide în 2014. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a admis că, procedural, strategia nu mai poate fi modificată.

Strategia de dezvoltare a judeţului a fost prilej de dispută în prima şedinţă publică a noului for administrativ judeţean. Consilierul PSD Dan Canta dorea ca în strategie să mai fie incluse şi alte obiective importante, care au fost omise de fostul executiv. „În mai multe rânduri am făcut propuneri importante, care vizează, până la urmă, dezvoltarea acestui judeţ pe termen lung. Clujul nu poate să crească pe poveşti. Avem nevoie de parcuri de energie, de proiecte de reîmpădurire şi nu numai. Sunt obiective pe care noi le-am lansat, dar care nu au fost cuprinse nicăieri. Trebuie să procedăm în aşa fel încât să putem îmbunătăţi această strategie de dezvoltare a judeţului nostru", a afirmat Dan Canta.

Consilierul PDL Steluţa Racolţa a explicat că acestă strategie a fost elaborată din fonduri europene şi că reprezentanţii PSD ar fi trebuit să participe la dezbaterile publice şi la consultări dacă aveau în plan să vină cu propuneri mai interesante decât cele existente. "Trebuie să se ştie că strategia Clujului este una dintre puţinele din România care a fost realizată din fonduri europene, iar acest lucru este cât se poate de benefic pentru noi, având în vedere că am fost scutiţi de nişte cheltuieli importante. Ce este însă şi mai relevant e faptul că strategia aceasta este, până la urmă, actul programatic care va sta la baza demersului nostru de a accesa noi finanţări europene, începând din 2014, mai ales că a fost avizată inclusiv de Agenţia Regională de Mediu. Şi nu doar noi, Consiliul Judeţean, ne vom putea folosi de această strategie, ci şi toate celelalte instituţii pe care le avem în subordine", a explicat Steluţa Racolţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a adăugat că în acest moment, procedura nu permite modificarea strategiei, dar că pe parcurs, lucrurile se vor putea schimba. „Poate că ar mai fi de adăugat şi alte proiecte însă procedura nu ne permite acum să facem modificări. Însă vă asigur că până în 2020 vor putea fi integrate în această strategie şi proiecte de parcuri fotovoltaice, precum şi cele de împădurire şi nu numai", a subliniat Uioreanu. Racolţa a arătat că administraţia judeţeană a aprobat deja cel puţin un proiect individual ce vizează realizarea unui parc de energie, în colaborare cu administraţia locală Chinteni.

 

 

Comenteaza