Video Foto Ce se va întâmpla cu Castelul Bánffy din Răscruci când va fi GATA: „Va fi cazinoul județului Cluj”

Ce se va întâmpla cu Castelul Bánffy din Răscruci când va fi GATA: „Va fi cazinoul județului Cluj”
| Foto: Facebook.com/cjcluj / Așa va trebui să arate Castelul
Ce se va întâmpla cu Castelul Bánffy din Răscruci când va fi GATA: „Va fi cazinoul județului Cluj”
Ce se va întâmpla cu Castelul Bánffy din Răscruci când va fi GATA: „Va fi cazinoul județului Cluj”
Ce se va întâmpla cu Castelul Bánffy din Răscruci când va fi GATA: „Va fi cazinoul județului Cluj”

Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate cu ajutorul fondurilor europene, avansează văzând cu ochii.

Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre cum va fi valorificat castelul atunci când lucrările vor fi finalizate.

Sunt lucrări importante pe care noi le-am făcut acolo. Va fi o construcție nouă. Aproximativ 70% este gata. Acea clădire, împreună cu parcul și lacul din spate, vor fi redate integral în circuitul turistic. Este vorba de 4,5 ha. Reprezintă un exemplu de arhitectură și peisagistică. Este vorba de o investiţie de 42 mil. lei, finanţată din fonduri europene, care a fost începută în 2021.

Îmi doresc ca acest castel să fie finalizat şi redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic şi cultural. Se vor organiza multe evenimente acolo. Va fi un fel de cazinou pentru județ acest palat. Este și ușor de ajuns în Răscruci. Va fi un nod rutier în zonă. Am păstrat în integralitate sitlul și arhitectura. Sper să fie ceva unic după ce va fi terminat”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Ce lucrări se desfășoară acum:

• Reabilitarea castelul interior exterior, parcul care cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală.

• Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale, etc.

Conform reprezentanților forului județean, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Comenteaza