Ce spune primarul din Florești despre problema câinilor din comună: „Pe termen lung va da rezultate 100%”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 27 Ian 2022, 16:14
- Administraţie
- Ascultă știrea
Floreștenii s-au confruntat de-a lungul timpului cu problema animalelor care umblă nestingherite prin comună: cai prin mijlocul străzilor, urși pe drumul național sau câini care au atacat oameni.
În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Florești de joi, 27 ianuarie 2022, s-a aprobat un proiect de hotărâre care prevede delegarea pe termen mediu al Serviciului de Gestionare al câinilor fără stăpân, numai către persoane juridice, asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniu protecției animalelor.
Conform referatului de specialitate, s-a aprobat majorarea tarifelor la suma de 811 lei fără TVA / cap / câine ridicat de pe domeniul public, servicii care constau în capturare, transport, tranchilizare prin împușcare (dacă se impune), examen clinic general, întreținerea și hrănirea în adăpost pentru maxim 14 zile lucrătoare, eutanasiere (daca se impune), incinerare (daca se impune), vaccinare polivalentă + rabie, sterilizare, deparazitare internă și externă, înregistrare R.E.C.S, microcipare, eliberare carnet de sănătate și pașaport (daca este cazul).
Primarul Bogdan Pivariu a oferit mai multe detalii despre proiect și despre situația câinilor în cea mai mare comună din țară.
„Noi am întreprins acțiuni și anul trecut. De la informare, la informarea obligativității sterilizării animalelor și mai multe. De asemenea, am avut o mulțime de sterilizări a câinilor cu stăpân. Toate lucrurile acestea sunt menite a preveni acest proces de câini abandonați sau câini ai comunității. Dacă lucrurile vor degenera, vom aloca mai mulți bani la rectificarea bugetară.
S-a constatat că unele animale nu pot fi capturate decât prin tranchilizare, iar aici am alocat bani mai mulți. De trei zile se încearcă capturarea unor câini de pe strada Stejarului care provoacă disconfort. Acei câini sunt cu stăpâni. Eu cred că fenomenul în Florești s-a diminuat.
Și față de anul precedent s-au ridicat mai puțini câini anul trecut. Este foarte important ca atunci când ridici câini să tratezi simptomatic. Noi trebuie să umblăm și la cauză, pentru că tot ridicăm și ei tot apar din cauza înmulțirii necontrolate a animalelor care au stăpân și ajung pe domeniul public. Este un subiect care pe termen lung va da rezultate 100%”, a afirmat Pivariu.
Proiectul a fost aprobat în unanimitate de voturi.