Video Ce trebuie să știe clujenii despre noul Cod al Urbanismului / Deputatul Moisin: „Dezastrul trebuie prevenit”

Ce trebuie să știe clujenii despre noul Cod al Urbanismului / Deputatul Moisin: „Dezastrul trebuie prevenit”
| Foto: arhiva

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC) a fost aprobat tacit de Senat, în luna iunie, în forma propusă de Ministerul Dezvoltării. Acum, proiectul de lege care va reglementa în următorii ani tot ce înseamnă dezvoltare urbană în România, este la Camera Deputaților, care e for decizional.

Proiectul de lege urma să intre la vot pe finalul sesiunii de vară. Au fost proteste din zona civilă, iar unele amendamente au fost criticate pe motiv că denaturează principiile urmărite în lege. Astfel, dezbaterile pe noul cod al urbanismului au debutat în sesiunea parlamentară de toamnă.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, membru al Comisiei Juridice, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre cum arată forma actuală a acestui cod și care sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmărite și lămurite.

Pe la mijlocul lui octombrie s-a decis la nivelul Comisiei de Administrație Publică să se apuce efectiv de el. Am aflat de acest lucru și am cerut să fac parte dintr-un grup de lucru care se ocupă de acesta. Mi-a fost acceptată solicitarea. Sunt chestiuni care pot schimba România pe acest domeniu în bine, sau în rău, depinde pe ce variantă se merge. În următoarea săptămână a fost o dezbatere generală la care au fost mulți primari, reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari, arhitecți șefi, societate civilă, etc. 

Zilele acestea au venit răspunsurile de la ministerul Dezvoltării pe amendamentele depuse. Aș vrea să spun că documentul de lucru are 1.050 de pagini. Între aceste amendamente se regăsesc și cele ale mele lucrate împreună cu specialiștii din primăria Cluj-Napoca, tocmai pentru a ne asigura de faptul că acest cod salutar al urbanismului nu dă naștere unor probleme imposibil de gestionat în viitor”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Radu Moisin.

Cum sună unele amendamente „șocante”

Codul, în sine, în forma trecută de Senat, are puține chestiuni negative. În schimb amendamentele depuse la Camera Deputaților sunt absolut șocante. Unul dintre partide a depus amendament să se poată accepta documentațiile de urbanism pentru intrarea in legalitate. Adică, să poți face PUZ dacă ai construit ilegal. Asta ar însemna dacă s-ar adopta în forma aceasta, ca unii întâi să construiască, apoi să ceară PUZ pentru intrarea în legalitate, iar apoi autorizație de construire pentru intrarea în legalitate.

Este genul de situație care mă opun și eu și alți colegi din PNL. Pe lângă acestea, am introdus și alte amendamente absolut necesare. De exemplu, de la Revoluție încoace, dacă cineva vrea să construiască un bloc în Cluj-Napoca pe o proprietate privată, fără nicio autorizație, el nu poate fi oprit fizic. Chiar dacă legea face referire la termenul de oprire a lucrărilor, acesta este doar pe hârtie. Unul dintre amendamentele depuse de mine, inspirat din legislația OPC, ISU și DSP este că în momentul în care începe un șantier, să poți împrejmui, să poți sigila intrarea în șantier, să devină infracțiune ruperea sigiliului, să existe pază, etc.

Cu greu am convins mulți colegi să le susțină. Le-am explicat celor de la minister că sunt absolut necesare. S-au documentat și mi-au dat dreptate. Dacă aceste amendamente ar trece am reuși să punem ordine în construcțiile ilegale. Asta se aplică și schimbării de destinații. Dacă ar fi vrut primarul din Crevedia să oprească fizic lucrarea la stația GPL care a explodat, el nu putea fizic. Legea nu-i dă posibilitate. Exact de asta avem nevoie de astfel de amendamente. Să poți preveni un dezastru de la început”, a explicat parlamentarul clujean.

Comenteaza