Cine curăţă Clujul. Contractul de 30 de milioane de euro a fost adjudecat
- Scris de Ioana Pîrlea
- 02 Iul 2014, 14:12
- Administraţie
- Ascultă știrea
A fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire în Cluj-Napoca. Contractul pentru următorii opt ani a fost câștigat de firme din Buzău, Galați, Oradea și București. Valoarea contractului este de aproximativ 30 de milioane de euro.
"Comisia de licitaţie a decis adjudecarea contractului în urma reevaluării pentru lotul 1 - asocierea S.C. RER Ecologic Oradea şi SC Retim Galaţi, pentru lotul 2 - asocierea S.C. RER Ecologic Buzău şi S.C. RER Ecologic Bucureşti. Asta înseamnă ca avem un câştigător în urma soluţionării contestaţiei de către CNSC şi de către instanţă, astfel aceste firme au fost desemnate câştigătoare. Aceste firme au lucrări similare în Bucureşti, Timişoara, Oradea, Galaţi şi Brăila, sunt cei care fac salubrizarea stradală în aceste oraşe.
Acum urmează termenul de 10 zile de contesaţii şi vom vedea ce se întâmplă. Noi nu am făcut altceva decât să respectăm ce ne-au spus autorităţile statului în materie. Păcat de acea dispută dintre ANRMAP și CNSC pe tema garanției de participare care unii au spus că nu trebuie să fie de 200 de milioane, iar alții că trebuie să fie simplu, nu 200 de milioane că 100. Până la urmă decizia a fost luată de judecata de instanţă şi acesta a fost rezultatul", a declarat primarul Emil Boc.
Primarul a declarat că preferinţele acestuia nu au nicio importanţă în procesul de atribuire al contractului "Nu mai e de ceea ce îmi convine mie, ci de ceea ce spune legea. O licitație publică nu este viziunea primarului, ci a legii. Nu cunosc nici una din firme, în afară de cele care lucrează deja în Cluj, care nu au mai câştigat. Legea trebuie să stabilească câştigătorii", spune Boc.
Licitaţia pentru salubrizarea din Cluj-Napoca a fost câștigată iniţial de firma Supercom, însă a fost contestată. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea licitaţiei pe motiv că, potrivit contestației Consiliului Naţional de Soluționare a Contestațiilor, compania câștigătoare, dar și alte firme implicate, nu ar fi îndeplinit condiţiile presupuse în fişele de achiziţii privind cifra de afaceri, respectiv de 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează.
RER Servicii Ecologice Buzău face parte din grupul de firme germane RER şi este precursoare al REBU care a început afacerile cu gunoaie în 1999, deţinând monopolul printr-un contract de asociere cu Primăria Capitalei. Numele RER se leagă de cel al deputatului de Buzău, Cezar Preda, membru de bază al PDL, care a fost şi director la RER Buzău, însă a demisionat din funcţiile deţinute la societăţi comerciale în 2005.
RER este patronată de familia germană Remmert, dar în România, este încă legată de persoane importante conectate la partidul democrat liberal. RER România se ocupă sau se ocupa de salubrizare în Bucureşti, Timişoara, Buzău, Oradea, Galaţi, Brăila, Tulcea sau Deva, în baza unor contracte cu autorităţile publice.