Cine e vinovat pentru lipsa transportului metropolitan VIDEO

Cine e vinovat pentru lipsa transportului metropolitan VIDEO
Horea Uioreanu trebuia să procedeze precum omologul său din Vrancea, Marian Oprişan, şi să ceară Ministerului Administraţiei să nu includă în licitaţie traseele de pe rutele Floreşti, Baciu, Chinteni şi Apahida, arată opoziţia judeţeană.

Consilierul judeţean PDL Alexandru Coroian spune că poate demonstra că Uioreanu a sabotat proiectul de transport metropolitan. Din motivarea instanţei reiese că administraţia judeţeană ar fi tregiversat fără rost procedura de scoatere a rutelor Floreşti, Chinteni, Baciu şi Apahida din pachetul general de trasee ce urma să fie supus licitaţiei.

Coroian a arătat că, dacă Uioreanu îşi dorea să susţină proiectul de transport metropolitan, ar fi putut să procedeze precum omologul său din Vrancea, Marian Oprişan. Un apel către ministerul care organizează licitaţia s-ar fi soluţionat în favoarea Clujului şi nu în favoarea companiei Fany, care operează acum în Floreşti şi care a contestat decizia de a scoate rutele metropolitan din pachetul licitata de minister. Uioreanu arată că primăria e de fapt singura vinovată pentru blocajul acestui proiect.

Vina pentru amânarea proiectului de transport metropolitan aparţine exclusiv liderului Consiliului Judeţean (CJ), arată reprezentanţii PDL. Uioreanu dă vina pe Primăria Cluj-Napoca pentru că nu s-a organizat eficient şi nu a transformat RATUC în societate pe acţiuni în timp util. Disputa reprezentanţilor PDL cu Uioreanu a început în momentul în care instanţa a dat câştig de cauză Fany şi a dispus suspendarea hotărârii CJ prin care traseele Floreşti, Baciu, Chinteni şi Apahida au fost atribuite Asociaţiei de Transport Metropolitan.
De vreme ce hotărârea a fost suspendată, nu a putut produce efecte, astfel că Uioreanu a reinclus traseele în pachetul general pe care Ministerul Administraţiei l-a scos la licitaţie. În consecinţă, intenţia RATUC de a intra pe aceste rute a fost blocată pe moment, iar Fany are posibilitatea să recâştige traseul Floreşti prin licitaţie publică.

Coroian susţine că în motivarea instanţei se precizează că pasivitatea CJ ar fi determinat întârzierea unei decizii privind sistemul metropolitan de transport. "Instanţa a constat că administraţia judeţeană avea obligaţia să ia o decizie mult mai repede în privinţa acestor trasee, pentru ca Fany să ştie cum să se organizeze pentru a putea participa la licitaţie. Or, CJ a amânat să ia o decizie, licitaţia s-a tot apropiat. Normal că Fany a avut câştig de cauză, pentru că asta s-a şi dorit; din acest motiv s-a acţionat în modul acesta", a subliniat Coroian. El a arătat că Primăria Cluj-Napoca a depus cerere pentru traseele Floreşti, Chinteni, Apahida şi Baciu încă din 28 august.

"L-am auzit pe domnul Uioreanu că a motivat că cei de la primărie nu au identificat toate traseele. Păi dacă avea nevoie de clarificări trebuia să le ceară în câteva zile, nu în 2 octombrie", a spus Coroian. Mai mult, el spune că Uioreanu a demonstrat că vrea să saboteze iniţiativa Primăriei Cluj-Napoca şi în momentul în care a primit decizia instanţei. "Putea să trimită o scrisoare către minister şi să ceară ca aceste trasee să fie incluse în licitaţie după ce se va soluţiona procesul cu Fany. Or, el le-a trimis imediat la Bucureşti, pentru ca Fany să poată participa la licitaţie", spune Coroian.

Într-o speţă similară, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a obţinut câştig de cauză într-o săptămână. "Domnul Oprişan a cerut ca unele trasee să fie scoase din licitaţie, pentru că există un proces pe rol, care vizează, de asemenea, un proiect de transport integrat, iar ministerul i-a făcut pe plac. Nu înţeleg, domnul Uioreanu de ce n-a procedat la fel?", spune Coroian. Uioreanu susţine că municipalitatea clujeană încearcă să-şi asundă incompetenţa, dând vina pe el. "Primăria nu şi-a făcut treaba. În momentul în care au trimis solicitarea, nu erau identificate toate traseele. Mai grav e faptul că nici până la ora aceasta nu RATUC nu s-a transformat în societate. Domnul primar Boc, şi chiar şi domnul Coroian, care e responsabil de regiile primăriei, ce-au păzit, ce au făcut?", a spus Uioreanu. El a precizat că a trimis situaţia traseelor la Bucureşti pentru că nu avea încotro. "Eu nu mă joc cu hotărârile instanţei de judecată. Aveam o hotărâre executorie, am pus-o în aplicare. Acest lucru nu înseamnă că proiectul de transport se închide. Am spus-o şi o repet: dacă se câştigă procesul cu Fany, aceste trasee vor fi readuse în custodia Asociaţiei de Transport. Între timp, Asociaţia Metropolitană se poate concentra pe traseele Feleacu şi Săvădisla, pentru că acestea au rămas în afara licitaţiei", a spus Uioreanu.

 

 

Comenteaza