Cine minte: „centura de diamant", şi mai scumpă

Cine minte: „centura de diamant
Au susţinut că au plătit grosul lucrărilor la "Centură de Diamant" a Clujului, însă, din proiecţia bugetară a Guvernului reiese că ar mai fi de achitat pentru acest obiectiv peste 15 milioane de euro.

 Ministrul marilor lucrări publice, Dan Şova, a fost la Cluj pentru a deschide ultima porţiune din centura Vâlcele - Apahida, de 2,5 km, care rămăsese nefinalizată din pricina surpărilor de teren. Atât Şova, cât şi şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, au dat asigurări că datoria către constructor, pentru acest proiect, se ridică la circa 4 milioane de euro. Din proiecţia bugetară a Guvernului reiese, însă, că pentru această centură ar mai fi de scos din buget peste 15 milioane de euro. Iar banii aceştia ar urma să se achite eşalonat, până prin 2018.

Centura de diamant a Clujului, care de la circa 50 de milioane de euro a ajuns la 150 de milioane de euro, a fost finalizată, integral, în urmă cu numai câteva zile, după mai mulţi ani de tergiversări. Ministrul marilor proiecte, Dan Şova, a ţinut să fie prezent la momentul în care s-a deschis circulaţia pe utlima porţiune de pe traseul acestei centuri şi a dat asigurări că nu vor mai fi alte probleme cu drumul, având în vedere că firma de construcţii Keller va asigura garanţia lucrărilor pe următorii trei ani. Reprezentanţii firmei Keller, prezenţi la faţa locului, au mărturisit că nu şi-au primit toţi banii, însă, au refuzat să ofere prea multe detalii în sensul acesta. Şova a răspuns că s-ar fi plătit mai toată lucrarea. "Nu mai avem de dat decât vreo 21 de milioane de lei, adică undeva la 4 milioane de euro. Îi vom plăti şi pe aceştia", a spus Şova.

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, l-a aprobat pe Şova, susţinând că întreaga valoare a centurii s-ar ridica la circa 150 de milioane de euro şi că din această sumă s-ar fi plătit aproape tot. "Presimt că de Crăciun vom primi fonduri pentru a putea achita şi cei 4 milioane de euro", a spus Cecan.

Din proiecţia bugetară a Guvernului, reiese, însă, altceva. Valoarea proiectului centurii Vâlcele - Apahida se ridică la 658.282 .000 de lei (150 de milioane de euro). Până în 2012 s-au achitat constructorilor suma de 555.992.000 de lei. În 2013 s-a achitat suma de 35.995.000 de lei. În 2014 ar urma să se mai achite 32.108.000 de lei, în 2015 suma de 60.000 de lei, în 2016 alţi 60.000 de lei, iar în 2017 zero lei. Rămâne ca restul de 34.067.000 de lei să se achite pe viitor, nu se ştie când, conform acestei proiecţii bugetare a Guvernului Ponta. Şeful DRDP, Eugen Cecan, a explicat că aceste date ar fi strict estimative. "Este vorba despre nişte indicatori tehnici aprobaţi de Guvern, care, însă, nu se aplică în realitate, pentru că noi am reuşit să închidem acest proiect cu 613.000.000 de lei. Vă asigur că mai avem de plată doar 21 de milioane de lei, atât şi nimic mai mult", a subliniat Cecan. El a spus că DRDP ar urma să execute scrisoarea de garanţie a firmei maghiare Vegzepszer (primul constructor al centurii), şi că astfel ar urma să mai câştige 1,2 milioane de lei.

 

Comenteaza