Cine plăteşte pentru programul Capitalei Europene a Tineretului

Cine plăteşte pentru programul Capitalei Europene a Tineretului
5,5 milioane de euro sunt banii care vor asigura Clujului statutul de capitală europeană a tineretului, în 2015. Până în luna februarie se constituie federaţia care va coordona întregul program al evenimentului.

Rolul de a organiza programul Clujului în 2015 - anul în care sărbătorim titlul de capitală europeană a tineretului - va reveni unei federaţii sub umbrela căreia îşi vor reuni forţele reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, ai universităţilor clujene, ai unor ONG-uri, dar şi ai autorităţilor locale. Bugetul propus pentru derularea programului Capitală Europeană a Tineretului se ridică la 5,5 milioane de euro. Suma trebuie să asigure promovarea şi managementul evenimentului, precum şi activităţile care se vor desfăşura pe parcursul anului 2015. Administraţiile locale şi naţionale vor avea sarcina de a contribui cu 2 milioane de euro. Alte 2 milioane ar urma să vină din proiecte europene pentru tineret, iar 1.5 milioane de euro din sponsorizări.

La finalul anului trecut, municipiul Cluj Napoca obţinea titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015, astfel că susţinătorii proiectului încep acum să se organizeze pentru a putea pune la punct un program adecvat dar şi pentru a aduna banii necesari desfăşurării evenimentului. „S-a decis să se înfiinţeze o federaţie a tuturor organizaţiilor şi instituţiilor care vor contribui la implementarea acestui proiect. Până la finele lunii februarie, vom avea constituită această structură, iar din ea vor face parte atât organizaţiile studenţeşti, cât şi univeristăţile clujene, ONG-uri, dar şi autorităţi locale", a explicat Florin Moroşanu, unul dintre cei doi coordonatori ai Proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului. De altfel, Moroşanu este cel care conduce şi Asociaţia Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 - ce are la bază un proiect şi mai ambiţios şi care a fost declanşat de municipalitate încă de acum doi ani. Acest proiect presupune desfăşurarea unor acţiuni social-culturale de anvergură menite să aducă nu doar prestigiu şi notorietate oraşului ci şi dezvoltare pe termen lung. Numai că în această competiţie pentru câştigarea titlului de capitală culturală, Clujul va fi concurat şi de alte oraşe din România, precum Timişoara, Iaşi sau Alba Iulia. Ca atare, oficialii municipalităţii nu pot avea nici o garanţie că titlul va reveni Clujului în 2020-2021. Se preconizează, însă, că programul capitalei tineretului, din 2015, va fi un bun antrenament atât pentru organizatori, cât şi pentur autorităţi şi chiar şi pentru clujeni în demersul obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Cluj Napoca. „Pentru a reuşi să implementăm programul capitalei tineretului în 2015, se impune să capacităm şi sponsori serioşi, care să se asigure o bună parte a bugetului. Dacă reuşim să facem acest lucru atunci ar însemna să avem un argument în plus în cel de-al doilea demers al nostru, care va fi mult mai solicitant, pentru titlul de Capitală Europeană Culturală", a spus Moroşanu.

Iniţiativa privind candidatura Clujului la titlul de capitală a tineretului a venit din partea lui Andras Farkas - expert local şi regional de dezvoltare în cadrul Grupului Pont. Acesta a reuşit să atargă foarte mulţi studenţi în proiectul pe care l-a propus, astfel că, în prezent, programul capitalei tineretului este deja trasat în proproţie de 50%. „O bună parte din acţiunile de tineret din program au fost deja stabilite de către studenţii din cadrul organizaţiilor care ni s-au alăturat. Avem deja un portofoliu de proiecte, împărţite pe domenii, educaţie, dezbateri, schimb european de experienţă, sport, divertisment, tradiţii şi cultură. Desigur, după ce vom avea înfiinţată Federaţia care se va ocupa de gestionarea întregului eveniment, programul va fi îmbunătăţit", a comentat Moroşanu. Cel mai important lucru pe care însă trebuie să-l facă Federaţia este acela de a constitui bugetul evenimentului. Conform proiectului, pentru promovarea şi derularea programului din 2015, este prevăzut un buget de 5,5 milioane de euro. Din această sumă, 2 milioane de euro ar urma să fie asiguraţi de autorităţile locale şi naţionale, alte 2 milioane ar urma să vină din proiecte europene pentru tineret, iar 1.5 milioane de euro vor veni de la sponsori.

Cluj-Napoca a fost desemnată Capitală Europeană a Tineretului în 2015 pe data de 25 noiembrie 2012 la Maribor, Slovenia.

 

Comenteaza