Cine râvneşte la contractele societăţii de Pază şi Protecţie

Cine râvneşte la contractele societăţii de Pază şi Protecţie
„Nu se pune problema privatizării societăţii Pază şi Protecţie", susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, însă tot efortul său de a denigra această structură demonstrează altceva. Una dintre mize ar putea fi contractele puternice de care dispune această societate şi pe care şi le-ar dori orice firmă privată cu profil similar.

ZIUA de CLUJ a intrat în posesia unor documente care demonstrează că cel care a lăsat să se scurgă informaţiile din auditul efectuat la societatea de Pază şi Protecţie, este tocmai vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu. Acesta neagă că ar fi avut vreo legătură cu mail-urile anonime transmise presei, însă, acţiunile sale îl dau de gol. Oleleu s-a tot chinuit să o denigreze pe directoare pe care a înlăturat-o din funcţie, invocând o daună de circa 19.300 de lei, înregistrată în decurs de trei ani, în condiţiile în care omul său, pe care l-a numit administrator în cadrul acestei societăţi, a plătit numai pe un audit, 13.200 de lei, plus TVA. În prezent, Societate de Pază şi Protecţie are încheiate foarte multe contracte. Se vehiculează ipoteza falimentării acestei societăţi tocmai pentru că cineva ar avea interesul să pună mâna pe ele.

Majoritatea instituţiilor puternice şi influente din Cluj au încheiat contract, pentru serviciul de pază şi protecţie, cu societatea de profil, subordonată Consiliului Judeţean. În prezent, agenţii acestei societăţi asigură paza în sediile şi spaţiile Electrica Distribuţie, Electrica Servicii, Direcţia Finanţelor Publice, ANAF, ITM, AJOFM, Casa de Pensii, Univers T, Consiliul Judeţean (la groapa de gunoi din Câmpia Turzii, unele clădiri ale instituţiei), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Primăria Gherla, Primăria Câmpia Turzii dar şi alte primării. Chiar dacă nu are active, societatea de Pază şi Protecţie ,cu cei aproape 300 de angajaţi, a reuşit să se autofinanţeze până în momentul în care USL a preluat conducerea Consiliului Judeţean.

După ce a ajuns la putere, PSD l-a numit la şefia acestei societăţi pe avocatul Robert Cojan, iar pe fosta directoare, Adriana Sabău, e demis-o. După mai bine de un an, fără prea multe explicaţii, Robert Cojan a decis să se retragă de la şefia acestei societăţi, numai că nu oricum. El a lăsat în urma sa pierderi financiare lunare de peste 50.000 de lei. Pentru a masca această situaţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, se tot chinuie să o denigreze pe Adriana Sabău, susţinând că aceasta ar fi comis unele cheltuieli de protocol nejustificate.

În fapt, chetuielile mai mult sau mai puţin justificate, realizate de Sabău în decurs de trei ani, se ridică la numai 19.300 de lei. Şi nu aceste cheltuieli au dus societatea în incapcitate financiară, ci acţiunile din ultimul an, întreprinse de omul PSD-ului, Robert Cojan. După ce Sabău a fost demisă, Robert Cojan a angajt un audit în cadrul societăţii. El nu a apelat la o comisie din Consiliul Judeţean, care nu l-ar fi costat nimic, ci la un un aditor financiar privat, Cornelia Gabriela Jeler. Aceasta a încasat, în trei tranşe câte 4.400 de lei (total 13.200 de lei), la care se adaugă şi TVA-ul. Toată această cheltuială s-a făcut pentru a se scoate la iveală aşa zisele cheltuieli de protocol ale Adrianei Sabău , din ultimii trei ani, în valoare de 19.300 de lei. Femeia ar fi vrut să se justifice în privinţa modului în care s-au cheltuit aceşti bani, pe mese de protocol, însă, nimeni nu a avut interesul să o asculte. Dimpotrivă, reprezentantul PSD, Ioan Oleleu, a avut grijă să pună la punct o strategie pentru a o denigra cât mai profund.

În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu era plecat la Strasbourg, cu primarul Emil Boc, Oleleu trimite o scrisoare oficială către Societatea de Pază şi Protecţie, solicitând copii după contractul încheiat cu auditorul Cornelia Jeler şi după toate actele şi documentele la care se face referire în raportul de audit. Conform procedurii, scrisoare a fost trimisă din parte lui Uioreanu, dar a fost semnată doar de Ioan Oleleu. În dat de 5 noiembrie - exact în ziua în care Robert Cojan trebuia să plece din funcţia de administrator al societăţii de Pază şi Protecţie - a fost emisă oătre Consiliu o scrisoare completă, cu anexele tuturor documentelor solicitate. În 7 noiembrie, toată presa primea un email anonim (007cluj@gmail.com), cu foto-copii după facturile şi bonurile prin care s-au achiziţionat alimente şi alte produse, în ultimii trei ani, în speţă în perioada apropiată revelionului.

Sursele ZIUA de CLUJ au informat că în fiecare an, conducerea societăţii obişnuia să ofere mese pentru colaboratori, inclusiv pentru cei din Poliţie, având în vedere că aceştia au ca şi atribut verificarea activităţii agenţilor. Ioan Oleleu neagă că el ar fi trimis presei aceste informaţii. El susţine că nu ştie cum a fost posibil ca datele dintr-un raport privat de audit să ajungă în toată presa. „Vă spun că eu n-am nici o legătură cu asta. Nu eu am trimis mail-urile, nu ştiu cine le-a trimis, dar nu cred că cineva din PSD", a spus Oleleu.

Preşedintele Uioreanu habar nu avea ce se petrece în lipsa sa, el a constat doar datele din presă şi l-a învinovăţit de situaţie pe directorul adjunct, Daniel Mihiş, cel care de altfel, în urma presiunilor a decis să şi demisioneze. Mai grav este că administraţia judeţeană i-a permis lui Robert Cojan să afunde puternic societatea de Pază şi Protecţie, fără să ia vreo măsură. Dintr-o societate fără vreo problemă financiară majoră, acum, Societatea de Pază şi Protecţie înregistrează datorii către stat şi pierderi lunare de 50.000 de lei. În ultimele luni, Cojan a găsit de cuviinţă să reîntregească salariile angajaţilor, fără a ave o bază financiară în sensul acesta. El nu a luat în considerare nici faptul că începând din acest an a crescut şi salariul minim pe economie cu 100 de lei. Mai mult, cele câteva contracte semnate în mandatul său nu au fost ajustate la preţul pieţei. De pildă, contractul cu Electrica a fost semnat la preţul din 2008, de 1.400 de lei pe lună, pe agent (6,50 - 7,50 lei pe oră), în condiţiile în care, în 2013 preţul prestat de societăţile de pază se ridică la peste 1.750 de lei pe agent (între 9,50 şi 10, 50 lei pe oră).

În presă au apărut deja speculaţii că lideri marcanţi ai PSD, care conduc firme de pază şi protecţie, ar avea interesul să preia societatea Consiliului Judeţean. Sursele ZIUA de CLUJ spun că reprezentanţii PSD ar fi făcut demersuri, de la bun început, ca Societatea de Pază şi Protecţie să fie adusă în incapacitate financiară, pentru a ajunge în insolvenţă. Pasul final ar fi privatizarea. Ioan Oleleu neagă că s-ar fi dorit vreodată aşa ceva. „Vă spun că niciodată nu s-a pus problema privatizării acestei firme. De când sunt eu vicepreşedinte nu am discutat cu nimeni despre aşa ceva. Vă asigur că vom găsi soluţii pentru remedierea financiară din cadrul societăţii de Pază şi Protecţie", a dat asigurări Oleleu.

 

 

Comenteaza