Cine va credita administraţia judeţeană cu 30 de milioane de euro

Cine va credita administraţia judeţeană cu 30 de milioane de euro
În baza unei licitaţii publice se va încheia contractul cu banca interesată să acorde Consiliului Judeţean un credit de 30 de milioane de euro. Fără aceşti bani, Clujul nu îşi va putea susţine politicile investiţionale.

Bugetul administraţiei judeţene în 2014 este estimat la 152 de milioane de euro. În afara cheltuielilor de funcţionare şi de întreţinere a instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, pentru partea de investiţii ar urma să se aloce 60 de milioane de euro. O bună parte din această sumă va fi direcţionată spre aeroport, dar şi pentru cheltuielile de cofinanţare a unor proiecte europene.

Pentru modernizarea drumurilor vor rămâne foarte puţini bani, astfel că administraţia judeţeană se pregăteşte să acceseze un credit bancar de 30 de milioane de euro. În cel mai scurt timp ar urma să demareze licitaţia publică pentru desemnarea băncii de la care administraţia judeţeană va accesa un credit bancar de circa 30 de milioane de euro. Banii ar urma să fie returnaţi în 10 ani. Fără acest împrumut, CJ nu va avea capacitatea de a suporta cheltuielile de investiţii pe care le are programate în 2014.

 

De altfel, preşedintele Horea Uioreanu a explicat că se aşteaptă ca procedura de licitaţie să se încheie cât mai repede, pentru a putea încheia strategia ce vizează programul de reabilitare a drumurilor judeţene. „Luni vom avea întâlnire cu executivul CJ pentru a vedea exact cum împărţim cheltuielile de investiţii. Vom stabili exact cu câţi bani putem avansa pentru programul de reabilitare a drumurilor, dar şi procedura pentru accesarea împrumutului bancar. Sigur, va avea loc o licitaţie care sper să nu ne ţină prea mult pe loc", a subliniat Uioreanu.

Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Liviu Bota, a explicat că anul acesta se aşteaptă ca administraţia judeţeană să pompeze mult mai mulţi bani în lucrările de modernizare a drumurilor. În afară de banii care se vor aloca de la bugetul administraţiei judeţene ar urma să vină fonduri şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale (MDR). „În 2013, n-am primit foarte mulţi bani de la MDR. Pentru drumurile noastre, judeţene, s-au alocat cam 800.000 de lei. A fost destul de puţin dacă ne raportăm la nevoile pe care le avem, dar am înţeles că în proiecţia bugetară pe 2014 e prevăzut de cinci ori mai mult. Prin urmare, cred că vom reuşi să reabilităm mai multe drumuri cu ce primim şi de la minister şi de la bugetul CJ", a spus Bota.

CJ Cluj are în administrare 1.200 km de drumuri judeţene. În jur de 700 km au fost introduşi într-un program de reabilitare, însă, până în prezent nu s-a finalizat mai mult de 2-3% din acest proiect. Uioreanu promite că în 2014 se va face mai mult, în ciuda faptului că deocamdată nu dispune de prea multe fonduri pe care să le direcţioneze spre acest program. Planul executivului CJ este de a folosi creditul bancar pentru cheltuielile de cofinanţare a proiectelor europene. „Avem două avantaje dacă procedăm în felul acesta. În primul rând nu ne va creşte gradul de îndatorare. Conform legii, dacă împrumutul este folosit pentru proiecte europene, gradul de îndatorare al instituţiei nu va mai creşte. Rămânem tot cu 7% grad de îndatorare, ceea ce înseamnă că, dacă mai este necesar, vom putea lua şi alte împrumuturi pentru alte investiţii. În al doilea rând, dacă acoperim aceste cheltuieli dintr-un împrumut bancar, degrevăm bugetul nostru, fapt care ne va permite să suplimentăm fondurile pentru lucrările de modernizare a drumurilor", a explicat Uioreanu.

Nu toată lumea a încuviinţat soluţia împrumutului bancar. Consilierii judeţeni ai PDL au arătat că propunerea lui Uioreanu nu este suficient de bine argumentată şi că banii pe care CJ îi împrumută acum vor deveni o povară pentru instituţie, având în vedere multitudinea de proiecte de investiţie acesta pe care le are în derulare.

 

Etichete
Comenteaza