CJ Cluj va ajuta cu cheltuielile pentru trenul metropolitan. Când va fi gata SF-ul, ținând cont că banii europeni se dau ''primului venit''

CJ Cluj va ajuta cu cheltuielile pentru trenul metropolitan. Când va fi gata SF-ul, ținând cont că banii europeni se dau ''primului venit''

Studiile pentru realizarea trenului metropolitan din Cluj vor fi finalizate și prezentate public primăvara aceasta. Consiliul Local a suplimentat cu 1 milion de lei bugetul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri europene. 

SF, prezentat public în primăvară

„Pregătim finalizarea documentației, care nu este ușoară, pentru trenul metropolitan, astfel încât, odată cu deschiderea apelului de proiecte, să putem depune și acest proiect pentru fonduri europene, pentru a asigura evoluția Clujului la nivelul anilor 2030-2050”, a arătat primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local de luni, 4 martie 2024, când a fost aprobată creșterea bugetului pentru realizarea studiului de fezabilitate cu aproape un milion de lei. Suma reprezintă necesarul pentru modificarea studiului de fezabilitate și a studiului în acord cu ghidul de finanțare din fonduri europene, apărut la finalul anului trecut.

CJ intră în asociere pentru localitățile limitrofe 

Proiectul ar urma să fie realizat în asociere cu Consiliul Județean Cluj, care va asigura finanțarea din bugetul propriu a stațiilor de tren din comunele limitrofe. "Am vorbit cu domnul președinte Tișe și a fost de acord să intre în parteneriat, pentru a putea să se realizeze acele stații neeligibile de pe teritoriul comunelor limitrofe Clujului și care nu pot fi plătite de Primărie, fiind în afara municipiului, iar primăriile nu au banii necesari să poată acoperi cheltuielile. Urmează să desfășurăm și acest parteneriat până la începutul lunii iunie”, a mai spus edilul Clujului. 

Primăria finanțează un pasaj spre aeroport, proiectul corelat cu modernizarea căii ferate spre Bihor

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va suporta din bugetul local realizarea unui pasaj între calea ferată și Aeroportul Cluj-Napoca, astfel încât trenul metropolitan să asigure legătura cu aerogara.

Nu în ultimul rând, proiectul trenului metropolitan va fi corelat cu cel al modernizării căii ferate Cluj-Episcopia Bihor, în zonele unde se intersectează. Pe această temă, au existat deja discuții la București. "Chiar astăzi am avut o discuție la București, pentru a pune în acord proiectanții de la calea ferată Cluj-Episcopia Bihor cu trenul metropolitan, pentru a stabili câteva zone crtitice care se intersectează, stații, pentru că în planul lor figurează într-un anumit fel, în planul nostru figurează în alt fel. Miercuri, la ora 12.00, am reușit să organizăm această întâlnire la ministerul Transporturilor, pentru a putea găsi soluția finală. De asemenea, sper, după aceea, să putem parcurge rapid procedurile de mediu, astfel încât în vară să îl putem avea în consiliul local, spre aprobare'', a punctat Boc. 

Costuri de 280 milioane euro

Primăria Cluj – Napoca a atribuit în 2020 asocierii SWS ENGINEERING SPA – SYSTRA – METRANS ENGINEERING SRL contractul pentru „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj : Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”.

Pentru trenul metropolitan din Cluj, se propunea implementarea unui sistem de transport rapid care să acopere întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 km.

Trenul ar circula la intervale de 30 de minute, la ore de vârf, preconizându-se că ar scădea durata de călătorie între Nădășelu și Bonțida cu 10-25 de minute, respectiv cu 15-30 minute între Bonțida și Cluj-Napoca, se prevede în planul de mobilitate urbană Cluj-Napoca, recent aprobat (pg. 271). Trenul metropolitan ar parcurge ruta Nădășelu-Bonțida în 70 de minute.

Fondurile europene pentru înființarea rețelelor de tren metropolitan vor fi acordate după principiul "primul venit, primul servit". În cursa contra - cronometru pentru accesarea banilor europeni sunt așteptate să intre orașe mari precum Cluj - Napoca, Iași, Brașov și Timișoara. Programul Transport 2021 – 2027 prevede alocări totale de aproape 650 de milioane de euro pentru proiecte de metrou și tren metropolitan (Prioritatea 6), din care co-finanțarea UE este de 85%.

Șeful de proiect Ionel Oprea, cel care coordonează studiile pentru metrou și tren metropolitan comandate de Primăria Cluj-Napoca, citat de presshub.ro a arătat că de la 75 de milioane euro cât era estimat inițial trenul metropolitan, costurile au crescut la 200-280 de milioane de euro. 

Comenteaza