Claudiu Salanță, despre arhitectura rurală la Cluj: E important să nu deranjezi satul

Claudiu Salanță, despre arhitectura rurală la Cluj: E important să nu deranjezi satul

Claudiu Salanță, arhitect șef la Consiliul Județean Cluj-Napoca, a vorbit despre arhitectura rurală și regională la ediţia cu numărul 3 a întâlnirilor organizate de portalul EuroUrbanism.ro – "O oră cu arhitectul". 

Acesta a explicat cât de important este să înțelegi ce înseamnă să trăiești într-o comunitate, apreciind proiectele bune, care nu fac notă discordantă într-un mediu. ”Chiar dacă ești proprietarul unui teren, este necesar să înțelegi că atunci când trăiești într-o comunitate trebuie să respecți un set de reguli în ceea ce privește arhitectura. Trebuie să ne intereseze modul de amplasare a construcției pe parcelă pentru a păstra acea morfologie a satului sau a zonei urbane și aspectul exterior.”

Vorbind despre satele clujene, arhitectul șef al CJ Cluj opinează că este necesar să existe o procedură simplificată pentru case în mediul rural (un termen de maximum 30 de zile în vederea obținerii autorizației cu certificat și avizele aferente), drept care a demarat o procedură în acest sens ce speră să fie aprobată.

Acesta a vorbit despre frumusețea satelor clujene pentru arhitectura lor tradițională, menționând satele Chidea și Gheorghieni, Dorolț. De asemenea a vorbit despre posibilitatea realizării unor circuite pentru bicicletă prin acele sate din Cluj care merită, care au o arhitectură deosebită și care mai pot îndeplini totodată componenta de punct gastronomic local. A exemplificat ca model pozitiv de comunitate satul Sâncraiu.

”O soluție de salvare a satelor este dată de o comunitate care se înțelege și înțelege că dacă cetățenii se respectă între ei, toată lumea crește, întreaga comunitate, nu doar unul sau celălalt. Dacă treci printr-un sat și îți sare în ochi o construcție din cauza stridenței sau a altor elemente decât cele care-ți încântă privirea, înseamnă că ceva nu este în regulă.”

”Eu încerc să definesc frumosul drept apartenența la loc, ceea ce înseamnă să nu deranjezi satul, să vii să te integrezi într-un mod armonios încât lumea să perceapă că ești acolo, dar nu-i deranjezi, nu-i încurci”, a mai adăugat acesta. ”Regulile de bun simț sunt variabile în funcție de ceea ce găsești în stânga și în dreapta parcelei și au fost transpuse și în regulamente, pentru a fi înțelese. Comisia de Urbanism reprezintă un mare sprijin în toată activitatea noastră.”

Claudiu Salanță a vorbit despre un proiect, «povestea casei», ce a constat în selectarea a zece cele mai bune proiecte autorizate în județul Cluj, dintr-o anumită perioadă, inserate într-o broșură, cu scopul de a crește încrederea beneficiarilor și a arhitecților în ceea ce înseamnă rural, de a populariza construcțiile calitative la sat.

Comenteaza