Clujenii, chemaţi să îşi împădurească terenurile agricole abandonate

Clujenii, chemaţi să îşi împădurească terenurile agricole abandonate
În multe dintre localităţile clujene, ponderea zonelor împădurite nu depăşeşte 5%, mult sub limita normală, au anunţat ieri reprezentanţii Direcţiei Silvice.
Autorităţile locale au posibilitatea să schimbe situaţia, dat fiind faptul că în perioada 1-29 octombrie se deschide programul “Prima împădurire a terenurilor agricole”, finanţat din fonduri europene. Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a semnat deja un parteneriat cu Primăria Pălatca pentru împădurirea unei suprafaţe de 2,5 hectare de teren în baza unei campanii de voluntariat ce va demara în 9 octombrie.

Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Cluj, Vakar Istvan, a declarat ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că în perioada 1-29 octombrie se deschid finanţările pentru programul “Prima împădurire a terenurilor agricole”. “Cei care pot aplica pentru accesarea de fonduri pe acest program sunt atât beneficiarii publici, cât şi cei privaţi. Perioada de aplicare pentru acest an este destul de scurtă, dar sunt convins că până anul viitor cei interesaţi vor avea mai mult timp la dispoziţie şi vor aplica pentru mai multe proiecte”, a spus Vakar. Acesta a precizat că scopul acestui program vizează creşterea suprafeţelor de pădure în zonele rurale.

Direcţia Silvică a atras atenţia că în judeţul Cluj sunt foarte multe comune în care zonele împădurite nu depăşesc ponderea de 5% şi că, din acest motiv, autorităţile locale ar trebui să se implice în campania de promovare a acestui proiect. “Nu se cunoaşte faptul că beneficiarii care vor aplica pentru o finanţare pe acest program beneficiază şi de o subvenţie, pentru că nu mai dispun de venituri din alte culturi de pe urma acestor terenuri”, a explicat Grigore Avram, inspector în cadrul Direcţiei Silvice. El a precizat că în momentul accesării fondurilor pentru un anumit teren, acesta trebuie împrejmuit, urmând să intre în administrarea Ocolului Silvic până când plantaţia ajunge la vârsta de 15 ani. Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Şerban, a atenţionat, la rândul său, că pot depune proiecte numai cei care deţin terenuri de minim 0,5 hectare. Aceste terenuri nu pot face parte din categoria fânaţe - păşunat.

Prefectul Florin Stamatian le transmite primarilor să se implice mai mult în conştientizarea persoanelor care deţin terenuri agricole degradate. “Oamenii se comportă de parcă noi am vrea să-i jefuim. Chiar dacă nu au nici un beneficiu de pe urma acestor terenuri, preferă să le ţină aşa decât să le dea pentru a fi împădurite”, a spus Stamatian.


Etichete
Comenteaza