Clujenii încă nu știu cât îi va costa factura la încălzire. Anul trecut, municipalitatea a plătit ajutor de 10 milioane euro

Clujenii încă nu știu cât îi va costa factura la încălzire. Anul trecut, municipalitatea a plătit ajutor de 10 milioane euro

Clujenii racordați la sistemul public de încălzire încă nu știu cât vor plăti iarna aceasta. 

"Deocamdată așteptăm să vedem ce se întâmplă cu gazul și cum cumpără Regia de Termoficare gazul. Nu am avut discuție în Consiliu Local, să vedem dacă va fi solicitată de Regia de Termoficare, în funcție de noile contracte", a declarat edilul Emil Boc, la un radio local. 

BANI de la primărie pentru ÎNCĂLZIRE

Din 3 octombrie 2022, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială și Medicală, a demarat programul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie.
Potrivit legii, familiile şi persoanele singure pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinţei și suplimentul pentru energie dacă veniturile medii nete lunare sunt după cum urmează: 2053 lei/persoana singură și 1386 lei/membru de familie

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii.

Formularele pot fi ridicate de la:
- Centrul de informare pentru cetățeni - str. Moților nr. 1-3,
- Direcția de Asistență Socială și Medicală, - str. Venus fn. (între nr. 20-22
- sediul TERMOFICARE NAPOCA SA, Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 79.
și de la primăriile de cartier:
- Mănăștur – str. I. Meșter nr. 10;
- Iris – Liebcknecht nr. 7-8;
- Someșeni – str. T. Vuia nr. 41;
- Grigorescu – str. Al. Vlahuță nr. 47-48;
- Zorilor – str. Pasteur nr. 60;
- Gheorgheni – Aleea Băișoara nr. 4A;
- Mărăști – str. Porumbeilor nr. 41.

Formularele cerere şi declaraţie pe propria răspundere pot fi descărcate și de pe site-urile:
- www.primariaclujnapoca.ro: https://files.primariaclujnapoca.ro/.../Cerere-si...- www.dasmclujnapoca.ro - Direcția de Asistență Socială și Medicală: http://dasmclujnapoca.ro/.../serviciul-protectie.../...

Solicitanții de ajutor de încălzire pentru energie termică sunt rugați să depună cererile la administratorul imobilului care le va centraliza și le va depune însoțite de un borderou centralizator. Informaţii suplimentare se pot obţine de la Direcţia de Asistenţă Socială și Medicală din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Ajutor de 10 milioane de euro FACUTURA DE CALDURĂ

În noiembrie 2022, municipalitatea a decis să plătească o parte din creșterile prețului de producție la gigacalorie: ''Acum, prețul de producție la gigacalorie este de 455 de lei, clujenii plătesc 242 lei, iar municipalitatea oferă subevnție de 27 de milioane de lei. Din noiembrie 2022, prețul de producție va fi de 664 de lei, dar populația va plăti 275, cu 15% mai mult, pentru că municipalitatea va oferi o subvențtie de aproape 10 milioane de euro, adica 46.6 milioane de lei'', a declara primarul Emil Boc.

Ulterior, consilierii locali au aprobat acordarea compensației pentru energia termică livrată populației de către societatea Termoficare Napoca S.A. pentru iarna trecută.  "Se aprobă acordarea compensației pentru acordarea serviciului public de furnizare a energiei termice, în sumă de 6.846.992 lei, pentru Societatea de Termoficare SA, din care suma de 6.493.353 lei aferentă trimestrului II al anului 2022 și suma de 371.639 diferență aferentă trimtestrului I al anului 2022. 

Strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca

Amintim că, municipalitatea a publicat strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca 2021-2030 și perspectivă 2050. În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2. În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică:

- Sisteme solare termice
- Pompe de căldură
- Cogenerare
- Sisteme fotovoltaice

De asemenea, primarul Emil Boc spune că o măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente. Primarul Clujului a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică: ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

Comenteaza