Clujenii reclamă naţionalizarea de la „pista de aur”

Clujenii reclamă naţionalizarea de la „pista de aur”
Zeci de cetăţeni acuză Consiliul Judeţean că nu are capacitate financiară să susţină proiectul noii piste a aeroportului şi de aceea încă legea şi că vrea să le ia pământurile pentru a face noua pistă, pe bani de nimic, 2 euro sau 10 cenţi pe metru pătrat.

Grupul de iniţiativă a proprietarilor din Someşeni, peste 100 de oameni care au semnat pe liste, l-a pârât pe preşedintele forul judeţean Horea Uioreanu premierului Victor Ponta, dar şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Oamenii vor să primescă despăgubiri juste pentru terenurile care li se iau pentru amenajarea pistei. În schimb, preşedintele Horea Uioreanu spune că preţurile stabilite nu mai pot fi întoarse. Ceea ce va mai face Consiliul Judeţean este un plan de sistematizare pentru terenurile din zona pistei, după finalizarea procedurii de expropriere, care va stabili pentru terenurile care rămân fără aceese o formulă compensatorie pentru proprietari.

„Statul român capitalist şi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, în anul 2013 naţionalizează din nou proprietăţile noastre prin Consiliul Judeţean Cluj care, în calitate de expropriator, prin încălcarea tuturor legilor în vigoare, prin acte emise în mod ilegal, în vederea stabilirii unei juste despăgubiri, la mijlocul procedurilor de expropriere declanşate în vedrea lucrărilor de utilitate publică la pista de decolare-aterizare 3.500 m de la aeroport, a modificat sumene individuale aferente despăgubirilor. De la circa 8 euro pe metru pătrat la circa 10 cenţi pentru teren extravilan Apahida, o scădere a valorii de 80 de ori, în condiţiile în care vorbil de o localitate satelit a municipiului şi de la circa 12 euro pe metru pătrat la circa 2 euro pe metru pătrat pentru teren extravilan Cluj-Napoca, o scădere a valoarii de 6 ori. În cazul terenului intravilan Cluj-Napoca preţurile au fost diminuate cu 16%, de la circa 18 euro pe metru pătrat la circa 15 euro pe metru pătrat", au atras atenţia proprietarii de terenuri din Someşeni. Oamenii spun că au fost dezinformaţi de Consiliul Judeţean, că instituţia a încălcat legea şi a chemat oamenii să semneze procese verbale, fără să îi informeze asupra preţurilor. Mai mult, dacă în hotărârile de expropriere de pe vremea fostului preşedinte Alin Tişe se vorbea de preţuri estimative, având în vedere că oamenilor le mai rămân bucăţi de teren după ce li se ia parcele necesară pentru lucrările la pistă, fără aceese, în prezent s-au impus preţuri fixe, fără să se ţină cont de respectivul aspect. Grupul de iniţiativă a proprietarilor din Someşeni format din peste 100 de persoane a înaintat un memoriu premierului Victor Ponta în care îi cer acestuia să ia măsuri împotriva procedurilor nelegale aplicate de forul judeţean, să aloce fonduri şi să ţină cont de proprietatea privată care este garantată prin Constituţie. Memoriul a fost înaintat şi altor instituţii de control al statului, inclusiv Direcţiei Anticorupţie. Mai mult, propritarii dau explemplul exproprierilor de la centuri B-dul Muncii-Apahida care s-au făcut tot în 2011, pe terenuri tot din Someşeni şi Apahida, pentru care s-au plătit preţuri de peste 20 de euro pe metru pătrat. De asemenea, omenii acuză că pentru circa 20 de euro per parcelă, firma Expertus Timişoara a acceptat să realizeze o experiză pentru forul judeţean şi să scadă preţurile din evaluarea iniţială făcută de Geo Earth tot pentru Consiliul Judeţean.

În schimb, preşedintele Consiliul Judeţean, Horea Uioreanu spune că nu se vor mai face alte exproprieri şi că preţurile rămân cele adoptate în ultima hotărâre a Consiliului Judeţean, propritarii având posibilitatea, dacă nu le convine preţul, să ceară mai mult, în instanţă. „Probabil vom face după procedura de espropriere, un plan de sistemarizare în zonă, în cazul terenurilor care rămân în zonă fără accese, să găsim o soluţie, ori să le asigurăm accese, ori să le dăm bani. Din 94 de parcele expropriate, proprietarii a 38 de parcele s-au prezentat pentru semnarea proceselor vrebale, iar din aceştia 65% au fost de acord cu preţurile stabilite de noi pentru exproprieri", a spus Uioreanu. Cetăţenii sunt decişi să continue protestele, să se adreseze instanţelor pentru a împiedica Consiliul Judeţean să le ia terenurile pe bani de nimic. Proprietarii mai cer Consiliul Judeţean să facă publice Hotarârile individuale de acordare a despăgubirilor din prima etapă de expropriere care s-a încheiat la începutul acestui an. "Conform Art16 alin 2 din HG 53/2011, Hotărârile cuprinzând şi cuantumul despăgubirilor, se vor afişa în extras atât la sediul Consiliului Local în raza căruia se află imobilul expropriat, cât şi pe pagina de internet a expropriatorului. Mai mult, grupul de iniţiativă acuza că forul judeţean le-a cerut 1.300 de lei pentru a le elibera documente de interes public, pe care ar fi putut foarte bine să le posteze pe site-ul institutiei.

 

Comenteaza